Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ben Bernanke'nin başkanlığındaki fed yetkilileri Çarşamba günü biten 2 günlük toplantılarını, "gerekmesi hâlinde büyümeyi desteklemek üzere daha fazla parasal gevşeme uygulayacakları" açıklamasıyla sonlandırdı. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) aynı zamanda ekonomik verileri ve finansal gelişmeleri yakından izleyecekklerini belirterek, ekonominin yakın vadeli performansına odaklarına işaret etti.

Parasal genişlemeye gidileceğine kesin gözle bakan Pierpnt Securities LLC'nin başekonomisti Stephen Stanley, "İşlerde ciddi bir ilerleme görülmediği sürece 12-13 Eylül'deki toplantıda harekete geçecekler" dedi.

Fed'in harekete geçmeden büyümenin yavaşladığını söylemesiyle dolar güçlendi, hazine tahvilleri ise değer kaybetti. Politika yapıcıların, bir sonraki toplantıdan önce 2 aylık isithdam rakamlarını görmek istediklerinden ve ABD'nin toparlanması karşısındaki en büyük risk olan Avrupa'daki borç krizinin, Avrupa Merkez Bankası'ndan bugün açıklaması beklenen hamlelerle gevşemesi ihtimali, Fed yetkililerinin "bekle-gör" politikasını doğrulatıyor.

İşlerde ilerleme görülmezse Fed'in harekete geçmeye hazır olduğunu belirten International Strategy&Investment Group'un politika araştırması direktörü Roberto Perli, politika yapıcıların harekete geçmek için daha güçlü nedenler görmek istediğini, bunun da daha fazla veriyle olabileceğini söyledi.