Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dün Fed'in gerek duyulduğunda ekonomiyi destekleyebileceğini açıklamasının ardından, Avrupa Merkez Bankası'nın da bölge borç krizi ile mücadeleye yönelik adım atabileceği beklentisi ile yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.7 yükselerek ton başına 7,460.50 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 16:19'da ton başına 7,465 dolara geldi. Eylül vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında pound başına 3.3805 dolara ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası bugün, Başkan Mario Draghi'nin geçen hafta euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı taahhüdünde bulunmasının ardından bugün politika kararını açıklayacak. Fed, dünkü toplantısında, ilave tahvil alım programı açıklamaktan kaçınmasına karşın, ihtiyaç duyulduğunda harekete geçmeye hazır olduğunu kaydetti.

Mark Pervan başkanlığındaki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri, bugünkü raporlarında, "Piyasalardaki soru, Draghi'nin geçen hafta yazma sözü verdiği çeki paraya çevirip çevirmeyeceği" şeklinde görüş bildirdi ve "Piyasa Avrupa Merkez Bankası'ndan güçlü bir adım duyma konusunda çok istekli" değerlendirmesinde bulundu.

LME tarafından izlenen bakır stokları, dün itibariyle, son sekiz seansta yedi kez düşerek 248,625 tona indi ve 14 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Kasım vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.2 düşerek 54,650 yuandan (8,574 dolar) kapandı.

Araştırma kurulluşu Autodata Corp.'un dünkü açıklamasına göre, birinci el araç ve kamyon satışları Temmuz ayında yüzde 8.9 artarak 1.15 milyon adede çıktı. Bu iyleşme ile birlikte, endustri yılı, son beş senenin en yüksek seviyesi olan 14 milyonun üzerinde satışla kapatmaya yönlendi.

Oto sektörü ile ilgisi olan metaller (aluminyum, kurşun, çinko ve platin grubu), ANZ analistlerine göre, oto satışlarındaki artıştan faydalanabilir.

Aluminyum, kurşun, kalay ve nikel de Londra'da yükselirken, çinko fazla değişmedi.