Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para yöneticileri Avrupa Merkez Bankası'nın İspanya'nın borçlanma maliyetlerindeki düşüşü sürdüremeyeceğini söylüyor.

10 yıllık borçlanma maliyetleri, Almanya'nın benzer vadeli tahvil faizlerine 536 baz puan fark atan İspanya bugün 3 milyar euroluk tahvil ihalesi düzenliyor. Aynı zamanda Mario Draghi'nin euronun korunması için gereken her şeyin yapılacağını söylemesinin ardından Avrupa Merkez Bankası toplanıyor ve İtalya Başbakanı Mario Monti krizde ortak bir cephe oluşturmanın yollarını görüşmek üzere Madrid'e gidiyor.

Alman politika yapıcıları ve politikacıları AMB'yi, zorlanan hükümetleri kurtarmasına izin vermeyen kurallara uymaya zorlarken, Draghi'nin geçtiğimiz haftaki açıklamaları İspanya ve İtalya'nın tahvillerinde ralliye neden olduç. AMB bu zamana kadar faizleri rekor düşük seviyeye indirdi, 200 milyar euronun üzerinde ülke tahvili satın aldı ve bankalara 1 trilyon euroyu bulan sınırsız kredi verdi.

Lombard Odier Darier Hentsch'in stratejistlerinden Stephanie Kretz, AMB'nin bilanço tablosunun ciddi oranda genişletilmesinin altındaki her hamlenin piyasaları hayal kırıklığına uğratmasını beklediklerini söyledi ve AMB piyasa beklentilerini karşılasa dahi altta yatan yapısal sorunlar çözülmediğinden, etkisinin uzun vadeli olamayacağına dikkat çekti.