Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Almanya merkez bankası Bundesbank'ın itirazlarına da dikkat çekerek, AMB'nin, euronun geleceğine yönelik tüm şüphelerin giderilmesi için, yeterli miktarda ülke tahvili alma konusunda hükümetlerle gücünü birleştireceğinin işaretini verdi.

Draghi, bugün Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AMB'nin tahvil alımlarının muhtemelen, kısa vadelerde odaklanacağını, yatırımcıların geri ödemeye yönelik endişelerini yatıştıracak biçimde yapılacağını ve hükümetlerin açıklarını kapatmayı yasaklayan Avrupa Birliği kurallarını bozmayacağını söyledi. Draghi, AMB yetkililerinin tahvil alım planı üzerinde çalıştığını ve planının detaylarının önümüzdeki hafta açıklanacağını sözlerine ekledi.

Draghi, politika faizinin değiştirilmeyerek yüzde 0.75'te tutulma kararının alındığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Eurodan geri dönülebileceğine ilişkin risk primleri kabul edilemez ve bunların üzerine temel anlamda gidilmesi gerekiyor" dedi ve "Eurodan geri dönülemez ve tahvil piyasalarında şiddetli bir hatalı işleyiş var" şeklinde görüş bildirdi.

Finans piyasaları ve politikacılar, Draghi'nin geçen hafta, Yunanistan'dan İspanya'ya, faizlerin hızlı artmasından dolayı üç yıldır yıpranan euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı yolundaki taahhüdünün ardından, AMB üzerinde harekete geçme konusunda baskılarını artırdı. Ancak Almanya merkez bankası Bundesbank, geçen hafta, maliye ve para politikaları arasındaki çizgiyi belirsiz hale getirdiğini kaydederek, AMB'nin ilave tahvil alımına muhalefetini yineledi.

Draghi, "Hükümetler, tahvil piyasalarında EFSF'nin faaliyet göstermesini sağlamaya hazır olmalı" dedi ve merkez bankasının açık piyasa operasyonları yürütebileceğini belirtti.

Geçen hafta piyasalarda, borç krizinin bitirilmesi için bir tahvil alım planı açıklanacağı yolundaki iyimserliğin artmasının ardından, Draghi'nin açıklamaları biraz hayalkırıklığı yarattı. Buna bağlı olarak, euro değer kaybederken, İspanyol tahvillerinin faizleri yükseldi. Draghi2nin önerileri, AMB'nin bugüne kadar piyasalra yaptığı müdahalenin daha da ötesine geçti. Ancak AMB Başkanı, 23 üyeli yönetim konseyinin henüz nihai anlaşmaya varmadığı yolunda işaret verdi.