Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalarda çılgın gün

Piyasalarda çılgın gün

Söylenen ve söylenmeyenler arasında gidip gelen yatırımcılar çılgın bir gün yaşadı

Giriş: 03 Ağustos 2012, Cuma 09:26
Güncelleme: 03 Ağustos 2012, Cuma 09:27

FRANKFURT’TAN DÜNYAYI SALLADI

Geçen hafta Perşembe günü İngiltere’de konuşan ve piyasaya güven veren Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi risk primlerini aşağı çekeceğine ve aldığı tedbirlerin gerçekten yeterli olacağına dair söz vermişti. Kürsüye çıktığında tüm bakışların aynı eminliği aradığı anlarda ise başkanın çelişkili ve eksik ifadeleri piyasa katılımcılarının kafasını karıştırdı. Bono alım sinyali veren ve bu noktada aktif olan EFSF’yi de (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) göreve çağırdı. Bono alımlarının kısa vadeye yoğunlaşacağını söyleyen başkanın açıklamalarının ardından kısa vadeli faizlere olan ilgi arttı. Diğer yandan, uzun vadeli tahvillere destek gelmeyeceği çıkarımı bu kıymetlere satış getirdi. 10 yıllık İspanyol tahvilinin bileşik faizi yeniden kritik kabul edilen % 7 seviyesini aştı ve günü % 7.165’ten tamamladı. Bulaşıcılık etkisiyle gerileyen İtalyan bonoları da 10 yıllıkta günü % 6.327 seviyesinden kapattı.

Yurt içinde gösterge faiz günü % 7.67’den kapanış yaptı. 2 yıllık TL swaplarındaki gerileme ile kısa vadeli faizlerin arasındaki farkın açıldığı ve Türk bonolarında kısa vadeli bonoların tercih edilerek alım yapılabileceği tavsiyeleri okundu. Bu yönde son gelen rapor Credit Suisse’den oldu. Krizi yatıştırmak için aldıkları bonolarda birinci alacaklı olma konumlarını terkedebilecekleri sinyalini de veren ECB bu cephede yatırımcılara moral vermiş oldu. Ayrıca bundan sonra yapılacak olan alımların sterilize edilip edilmeyeceğinin kesin olmadığı da vurgulandı. Risk primlerini azaltmak için SMP (Menkul kıymet piyasa mekanizması) kapsamında ikincil piyasadan 210 milyar eurodan fazla tahvil alan ECB bunun genişletici ya da devamında enflasyonist bir etkisi olmaması için ters repo işlemleriyle piyasadan fazla parayı çekiyor ve buna da sterilizasyon deniyor.

Euronun geri dönülemez olduğunu tekrarlayan Draghi ‘Euroya karşı pozisyon almak mantıksız’ açıklaması da yaptı. Ne var ki, konuşmanın başlangıcında 1.24’ü aşan Euro / Dolar gün içinde 1.2140’a kadar da geriledi. Güne 1.2186’dan devam eden parite yeşil bölgede kalmaya çalışıyor. Dolar / TL bu çiftin hareketinden etkilenirken dün yeniden 1.802in üzerine çıktı. Güne ise 1.7976’dan başlıyor. Euro / TL 2.1904’te ve Sepet Kur 2’nin altına inmiş durumda. Hisse senetleri ise günü önce yükselip ardından düşerek tamamladılar. % 1.5 artış kaydeden Almanya DAX Endeksi günü % 2.2 düşüşle bitirdi. İspanyol hisseleri % 5.16 gerilerken İMKB 100 Endeksi % 0.47 kayıpla günü tamamladı. 63.777 puana inen endekste banka hisseleri % 0.33 düştü. Bugün Akbank karı bekleniyor. Temmuz ayı enflasyon rakamı ise eksi beklenmesine rağmen baz etkisi sebebiyle manşet enflasyonu yükseltecek. TÜFE’nin % 9’a yükselmesi bekleniyor.

ABD – ASYA – EMTİA

Avrupa etkisiyle güne negatif tonda başlayan ABD hisse senetleri beklentilerin altında kalan fabrika siparişleri ile yeniden ekonomiye döndü. Bugün de tarım dışı istihdam verisi bekleniyor. Çarşamba günü kuvvetli gelen özel sektör istihdamının ardından yukarı revizyonlar gören verinin Temmuz için 100 bin kişi olarak gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik oranınınsa % 8.2’de sabit kalacağı da tahminler arasında. Gösterge niteliğindeki S&P 500 Endeksi % 0.74 geri çekilirken vadeli işlemlerde ise belirli bir yön okunmuyor. Dolar Endeksi 83.26 ile hafif gerilerken 10 yıllık ABD tahvilinin bileşik faizi % 1.4726’dan işlem görüyor.

Dün yaşanan kayıplarla % 1.1 gerileyen MSCI Dünya Endeksi’ne uyumlu düşüşler Asya’da da yaşanıyor. % 1.1 düşen MSCI Asya Endeksi hemen gelmeyen çözümleri fiyatlıyor. Yükselen faizler ve sarsılan güvenle beraber Japon finansal hisseleri düşüşteler. Nikkei 225 Endeksi % 1.15 düşüşte. Çin’de dün açıklana işlem maliyetlerinin azaltılarak trading maliyetlerinin düşürülmesi planı bugün fiyatlanıyor. % 0.25 yükselen Çin Şanghay Bileşik Endeksi yılbaşından bugüne kadar % 3.75 gerileme kaydetmiş durumda. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise % 0.04 primli.

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 1.14 düştü. Tüm piyasanın ilgisi tahıllarda kalmaya devam ediyor. Meksika’nın 1.5 milyon ton mısır almasıyla tarihteki en büyük 4. Satış gerçekleşmiş oldu. Panik alımı başladığı yolundaki endişeler fiyatlara yansımazken mısır, soya ve buğdayda % 0.5 civarında düşüş yaşanıyor. ABD tipi ham petrol % 0.5 prim yaparak 87.62 dolar yükselirken Brent dünkü düşüşe de katılmadığı için fiyatını yükseltmeye devam ediyor, son gelinen seviye varil başına 106.41. Değerli metallerde dünkü satış sonrası canlanma çabaları sınırlı kalırken spot altın ons başına 1.590 dolarda.

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü