Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya Başbakanı Mario Monti, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) İtalyan ve İspanyol tahvillerine desteği nonusundaki anlaşmazlıkla birlikte, 17 üyeli Euro Bölgesi'ndeki gerilimlerin Avrupa Birliği'nin geleceğine zarar verdiğini söyledi.

Monti, bugün Alman Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, "Euro Bölgesi'nde son yıllarda ortaya çıkan gerilimler, Avrupa'da psikolojik bozulmanın işaretlerini gösteriyor" dedi ve "Avrupa Merkez Bankası'nın, Euro Bölgesi'ndeki tahvil piyasalarında 'şiddetli bozuk işleyiş' olduğu görüşünü yalnızca memnuniyetle karşılayabilirim. Bazı ülkelerin borçlarını finanse edebilmek için 'aşırı yüksek' maliyetleri omuzlamak zorunda oldukları da doğru. Bunlar, tam da benim uzun süredir söylediğim şeyler" şeklinde görüş bildirerek, borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi için güçlü bir hareket istedi.

Yatırımcılar ve politikacılar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin geçen hafta ülke borçlanma kağıtlarının satın alınmasına ilişkin yorumlarının önemi konusunu halen tartışıyor. Piyasalar ilk başta, Draghi'nin 2 Ağustos'ta İspanya ve İtalya'nın resmi olarak tahvil alımı yapılması için istekte bulunmalarının gerekeceğini söylemesinin ardından hızlı bir düşüş gösterirken, ertesi gün, yatırımcıların, zamanı belli olmasa da AMB'nin harekete gececeği sonucuna varmasının ardından ralli yaptı.

JPMorgan başekonomisti Bruce Kasman, 3 Ağustos'ta müşterilere yönelik bilgilendirme notunda, "Avrupa Merkez Bankası, büyük ölçüde beklenmesine karşın, tahvil alımına bu hafta yeniden başlamadı. Ancak, krizi yönetme yaklaşımında daha önemli ve yapıcı bir değişikliği işaret etti" dedi ve "Eğer tasarlanan düzenleme tam olarak uygulanırsa, AMB önemli bir likidite imkanı sağlayacak ve bu durum, ülkelere fonlanma ihtiyaçlarının büyük bölümünü sağlamak için piyasalara girme imkanı getirecek" değerlendirmesinde bulundu.