Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel büyümenin yavaşlamasıyla dünya genelinde merkez bankalarının para politikalarını gevşeteceği spekülasyonu Asya paralarına bu hafta değer kazandırdı.

Çin'in ihracatı Temmuz'da yüzde 1 yükselirken, ülkenin enflasyonu geçtiğimiz ay yüzde 1.8 ile son 3 ayın en yavaş artışına işaret etti. Almanya da bu hafta Avrupa Merkez Bankası Başkaı Mario Draghi'nin borç krizinin çözümü için sunduğu tahvil alım planına destek verdi.

Asya paralarının, Fed ve AMB'nin daha fazla teşvik beklentilerini gerçekleştireceğini fiyatlayarak dolar karşısında değerlendiğini söyleyen Bank of Nova Scotia'nın birimi olan Scotiabank'ın Döviz stratejistlerinden Sacha Tihanyi, yavaşlayan enflasyon da Çin'in parasal genişleme yapacağı beklentilerini artırdığını belirtti.

Hint rupisi bu hafta yüzde 0.7 değer kazanarak 55.395 seviyesine, Güney Kore wonu da yüzde 0.5 güçlenerek 1,128.88 düzeyine yükseldi. Malezya ringgiti yüzde 0.6 primle 3.1085'ten, Tayland bahtı yüzde 0.2 kazançla 31.49'dan ve yuan da yüzde 0.11 artışla 6.3656'dan işlem gördü.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi dün 115.73 puandan 15 Mayıs'tan bu yana en yükseğini test etti. Endeksi bu hafta yüzde 0.1 geriledi. Küresel fonlar bu haftanın son 4 gününde Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Endonezya Borsalarına 4 milyar dolarlık net giriş yaptı.