Japonya yavaşladı
Tüketici harcamalarının giderek azalmasıyla Japonya ikinci çeyrekte yüzde 1.4 büyüyerek, deprem sonrası görülen sıçramanın sonuna yaklaşıldığının sinyalini verdi
İhracat kazançlarının azalması ve tüketici harcamalarındaki büyümenin durma noktasına gelmesiyle Japonya'nın deprem sonrasındaki yeniden inşalarla desteklenen Japon ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 1.4 büyüdü. Yeniden inşa desteklerinin etkisinin azaldığına işaret eden büyüme verisi, ülkenin parasal ve mali teşvik ihtimalinin arttığını gösterdi.
Bloomberg News'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin önceki çeyrekte yüzde 2.3 büyüyeceği yönündeydi. Fiyat etkisinden arındırılmış GSYH ise yıllık bazda yüzde 0.6 daraldı.
Tüketim, Mart 2011'deki depremin ardından hanehalkının öncelikle kesintiye gittiği dönemden bu yana en düşük seviyesinde büyüdü ve hükümetin iç talebi desteklemeye yönelik programlarının etkisinin azaldığının sinyalini verdi. Yendeki güç ve Avrupa'daki krizin ihracatı baskılamasıyla birlikte bugün açıklanan büyüme rakamları, politika yapıcıların harekete geçmesine yönelik baskıları artırdı.
SMBC Nikko Securities Inc.'in kıdemli ekonomistlerinden Hiroshi Watanabe, deniz aşırı taleplerin azalacağını öngören Japon ekonomisinin ek bütçe çıkarma planının önceden alınmış bir karar olduğunu, bu sebeple de hükümetin mali harcamalardaki istikrarı sürdürmekten başka seçeneğinin olmadığına dikkkat çekerek, "Deflasyonun devam edeceği beklentisinden ötürü Japonya Merkez Bankası'nın üzerindeki siyasi baskı artacak" dedi.