Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro krizi küresel ekonomiyi tehdit ederken Yaz tatili biten Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 15-16 Ağustos'ta Kanada Başbakanı Stephen Harper ile görüşecek. Almanya yüksek mahkemesinin önümüzdeki ay alacağı kurtarma fonlamasına yönelik kararını bekleyen Euro Bölgesi liderleri, Avrupa Merkez Bankası'nın, sorunlu ülkelerin tahvillerinin alınması planı konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

AMB'nin finansmana başlamasının hiçbir anlamı olmadığını savunan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinden Luc Coene, bu hamlenin AMB'nin, İspanya ve İtalya'nın kamu borcunu tamamen kendi bilançosuna yansıtmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi.

AMB Başkanı Mario Draghi, Ağustos'un başında Euro Bölgesi kurtarma fonlarına ek olarak bankanın da ülke tahvili satın almaya başlayabileceğini söylemişti. Tahvil alım planı ilk başta Avrupa'ya rahat bir nefes aldırsa da, İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetleri geçtiğimiz hafta programın, krizi çözmeye yetmeyeceği düşüncelerinin etkisiyle yeniden tırmandı.

Çin'in ihracat ve sanayi üretimininin yavaşladığını gösteren geçtiğimiz haftaki rakamların ardından, euro krizinin küresel ekonomi üzerindeki tehdidinin artabileceği endişelerini artırıyor.

İspanya'nın 2 yıllık tahvil faizi de geçtiğimiz haftayı 20 Temmuz'da sonlanan haftadan bu yana ilk kez artışla tamamladı. Dolar karşısında 6 Ağustos'ta 1.2444'ten aylık zirvesini kaydeden euro, önceki haftayı 1.2289 düzeyinden tamamladı.