Piyasalar "Japonya" ile hareketlendi
Uluslararası piyasalar, Japonya'da büyümenin beklenenden yavaş çıkmasından yön buldu
Uluslararası piyasalar, Japonya'da gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) tahminlerin altında çıkmasının, hem küresel yavaşlamaya yönelik işaretleri desteklemesi ve hem de merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için daha fazlasını yapmak durumunda kalacakları beklentisini güçlendirmesi ile yön buldu. Avrupa ve Asya hisse senetleri, Japonya'da yavaşlayan büyümenin küresel ekonomideki yavaşlamaya yönelik işaretleri desteklemesi ile birlikte, düşüşlerini ikinci güne taşırken, bakır değer kaybetti. Mısır geçen hafta rekor seviyelere çıktıktan sonra gevşedi.
Stoxx 600 Endeksi, Londra saati ile 08:09'da yüzde 0.2 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de aynı oranda geriledi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6'lük düşüş yaşadı. Bakır yüzde 0.6 düşerek, Londra'da ton başına 7,466 dolara indi. Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı ve ABD Hazine tahvilleri yükseldi. Mısır Chicago'da yüzde 0.9 düşerken, buğday yüzde 1.4 geriledi.
Japonya'da GSYİH verisi, Bank Of America Corp.'un Çin'in büyüme görünümünü düşürmesi ile aynı zamanda açıklandı. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, yarın açıklanacak olan ve daralma göstermesi beklenen Euro Bölgesi ikinci çeyrek GSYİH verisi öncesi yaptığı açıklamada, Avrupa krizinin "görünürde bariz bir çözümü" olmadığını söyledi. San Francisco Fed Başkanı John Williams, San Francisco Chronicle'da çıkan habere göre, üçüncü tur varlık alım programının zamanının geldiğini kaydetti.
Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. piyasa stratejisti Ayako Sera, "Küresel piyasalarda, teşvik beklentileri ile ekonominin temel göstergeleri arasında halat çekme oyunu var" dedi ve "Japonya GSYİH'sı beklenenin çok altında çıktı ve negatif beklentiyi güçlendirdi. Bu ayrıca, Japonya Merkez Bankası'nın ilave teşviklere gidebileceği beklentisini de güçlendirdi" değerlendirmesinde bulundu.
Singapur'da Westpac Banking Corp. stratejisti Jonathan Cavenagh, "Japoyna'nın GSYİH'sı küresel ekonomik durumun kırılganlığının altını çizdi" dedi ve "Yarınki Euro Bölgesi GSYİH verisi ve kilit Avrupa ekonomileri de muhtemelen benzer bir durum sergileyecek" değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya, yılın ikinci üç aylık döneminde yıllık yüzde 1.4 genişledi. Ekonomi yılın ilk çeyreğinde, revize rakamla yüzde 5.5 büyümüştü. Bloomberg News'un anketine katılan 24 ekonomistin beklentilerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 2.3 büyümesi bekleniyordu.