Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya Başbakanı Mario Monti, ekonomik krizle mücadele eden ülkesinin bir sene önce daha kötü durumda olduğunu şu anda ise çıkışa yaklaşmakta olduklarını gördüğünü söyledi.

Başbakan Monti, bu yıl 33'üncüsü düzenlenen ''Rimini Buluşmaları'' toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ülkesini de etkileyen Avrupa'daki ekonomik krize değinerek, ''Hemen hemen her gün, Avrupa ve İtalya'daki krizi konuşuyorum. Bir sene önce kriz daha kötüydü ama bunun farkında değildik. Şimdi ise çıkışa yaklaşmakta olduğumuzu görüyorum'' dedi.

''Ekonomik büyüme, hükümet politikalarının merkezinde, kalbinde'' diyen Monti, son aylarda attıkları adımların, çıkardıkları paketlerin ekonomik büyümeyi ve istihdamı artırması için zamana ihtiyacı olduğunu, kısa zamanda meyvesini vermeyeceğini ifade etti.

Teknokrat Başbakan, hükümetinin politikalarını, gençlerin çıkarlarını gözetecek şekilde yönlendirmeye çalıştıklarını da kaydetti.

Mario Monti, Almanya ile İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvil faizleri (spread) arasındaki farkın düşüşünün ise kendi beklentilerine göre daha yavaş bir şekilde seyrettiğini dile getirdi.

''Euro, Milano'daki Duomo Katedrali'nin üstündeki Madonnina heykeli gibi Avrupa entegrasyonun zirvesindedir'' ifadesini kullanan Monti, kendi beceriksizliklerinin, Avrupa'da kuzeyin güneye ve güneyin de kuzeye olan ön yargılarını canlandıracak bir parçalanma faktörü olacağını bunun da bir trajedi olabileceğini belirtti.

Monti, başbakan oluşunu da ''hayatımın öngörülemeyen bir anı'' sözleriyle değerlendirdi.

Bu arada, başbakan Monti'nin toplantının yapıldığı salona yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde gelmesi dikkati çekti.