Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanlığı'ndan bir yetkili, İran'dan ithal edecekleri miktarın ABD yönetimine verilen taahhüt çerçevesinde gerçekleşeceğini belirtti.

Kore bu yılın ilk 5 ayında İran ham petrolü ihracatını bir yıl öncekine göre yüzde 16 azaltmış, Avrupa Birliği'nin (AB) 1 Temmuz'dan itibaren İran'dan petrol ithalini tamamen durdurması ve İran petrolü taşıyan tankerlerin sigortalanmasını yasaklaması üzerine de petrol akışını durdurmuştu.

Güney Kore'nin petrol ithalini azaltma ve durdurma kararında, ABD'nin İran'dan ithalat yapan ve bunu büyük ölçüde azaltmayan ülkelere karşı yaptırım kararı alması da etkili olmuştu.

Seul yönetimi ise tankerleri sigortalama işlemini İran'dan yapmasını istemiş ve Koreli rafineriler Tahran yönetimiyle müzakerelere başlamıştı.

Güney Kore'nin ithalatının yeniden başlamasının çoğu küçük ve orta ölçekli yaklaşık 3000 şirketin İran'la iş yapmasının önünü açacağı kaydedildi.

Seul yönetimi, 2010'da nükleer çalışmaları nedeniyle İran'a uygulanan küresel yaptırım kararına katılmış, nükleer silah ve petrolle ilgili ürünlerin İran'a satışını yasaklamıştı. Ancak Güney Kore ve İran, yaptırımları ihlal etmeden İran'la ticaret yapmanın yolunu bulmuştu. İran Merkez Bankası 2010'da Güney Kore bankalarında hesaplar açmıştı.