Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizi, Çin'deki yavaşlamanın ihracatı aşağı çekmesi ve yüksek petrol fiyatlarının ithalat maliyetlerini artırmasıyla Japonya, Temmuz'da beklentinin üzerinde dış ticaret açığı verdi.

Tokyo'daki Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin Temmuz'daki dış ticaret açığı 517.4 milyar yen olurken, Haziran'daki dış ticaret rakamları da 60.3 milyar yen fazla olarak revize edildi. Bloomberg anketine katılan 28 analistin medyan tahmini, ülkenin 270 milyar yen açık vereceği yönündeydi. Japonya'nın ihracatı yıllık bazda yüzde 8.1 düşüş kaydederken, ithalat yüzde 2.1 arttı. Beklenti ülkenin ihracatının yüzde 2.9 düşeceği yönündeydeydi.

Güçlü yen ve zayıf küresel talebin, bu yılın geri kalanında ihracatı tehdit ederek, ülkenin 2011'deki daralmasının ardından toparlanmasını zorlaştırıyor. Japonya'nın son 12 ay içindeki 9. cari açığı, 2011'deki depremin ardından ülkedeki nükleer santrallerin kapatılmasıyla artan enerji ithalatı maliyetlerine dikkat çekiyor.

Japonya'nın ekonomik büyümesinin hız kesmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Tokyo'daki Nomura Securities'in ekonomistlerinden Kohei Okazaki, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve gelişmiş ekonomilerdeki zayıflıktan ötürü küresel talebin durağan göründüğünü söyledi.

Dolara karşı Mart'tan bu yana yüzde 5 değerlenmiş  olan
yen, bugün 79.21 seviyesinden işlem görüyor. Güçlü yen, ülkenin ihracat ve kârına zarar veriyor.

Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat Temmuz'da yüzde 25 azalarak Ekim 2009'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Japonya'nın Çin'e yaptığı ihracat ise yüzde 12 geriledi.