Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın dış ticaret açığının beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ve Dell Inc.'in beklenenin altında gelir tahmininde bulunmasının ardından Asya Borsaları 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti, bakır değer kaybetti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları zayıflarken, ABD Hazine kağıtları ise 1 haftanın en büyük sıçramasına işaret etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 gerileyerek 3 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4, Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.3 ve FTSE 100 Endeks vadelileri de yüzde 0.4 geriledi.

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Amerikan dolarına karşı yüzde 0.4 değer kaybetti. Bakır yüzde 0.4 düştü. ABD Hazine tahvillerinin getirisi ise 3 baz puanlık düşüşle yüzde 1.77'ye geriledi.

Avrupa'daki borç krizinin ihracatı aşağı çekmesiyle Japonya'nın dış ticaret açığı 517.4 milyar yen olarak gerçekleşti. Küresel ekonomik toparlanmadaki düşüşün, kişisel bilgisayar taleplerini azaltmas üzerine Dell kâr tahminlerini aşağı çekti.

Lüksemburg Başbakanı ve Eurogrup Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın mali düzenleme programını görüşmek üzere bugün ülkeyi ziret etmeye hazırlanıyor.

Küresel büyüme görünümünün hâlâ daha zayıf olduğunu, ekonomik ve kurumsal verilerin de bunu gösterdiğini belirten Metropolitan Bank&Trust Co.'nuun yöneticilerinden Allan Yu, Avrupa'daki görüşmelerin küresel modu belirleyeceğine, bu görüşmelerde sorun yaşanırsa, görünümün de kötüleyeceğine dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki enerji, ham madde ve teknoloji şirketleri yüzde 0.8'in üzerinde kayıpla, endeksin en kötü performansını sergileyen grupları oldu. Avustralya'nın en büyük ikinci petrol üreticisi Woodside Petroleun Ltd., ilk yarıdaki karının beklentinin altında kalmasıyla yüzde 3.6 düştü.