Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de konut verilerine ilişkin iyimser beklentilerin, Fed'in üçüncü tur parasal genişleme programının ihtimalini azaltmasıyla dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında güçlendi.

ABD merkez bankasının bugün açıklayacağı toplantı tutanaklarının öncesinde dolar talepleri desteklendi. Asya Borsalarındaki düşüşün etkisiyle yen, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarına karşı değerlendi. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın Çarşamba günü Yunanistan'ın mali programının 2 yıl uzatılmasını görüşmek üzere Atina'yı ziyaretiyle başlayacak olan Avrupalı liderlerin toplantılarının öncesinde euro, dolar karşısında 6 haftanın en yükseğinin yalnızca yüzde 0.2 uzağında seyretti.

Temel senaryolarının Fed'in QE3'e gitmeyeceğini içerdiğine dikkat çeken Avustralya'nın en büyük bankası Commonwealth bank of Australia'nın baş Döviz stratejisti ve uluslararası ekonomi müdürü Richard Grace, Fed'in harekete geçmesi için şimdilik çok güçlü bir nedenin olmadığını belirterek, dolarda önümüzdeki haftalarda bir miktar sıçrama öngördü.

Dolar, euro karşısında dün yüzde 1.2488 seviyesinden 5 Temmuz'dan  bu yana en yükseğini kaydetmesinin ardından bugün yüzde 0.1 güçlenerek 1.2460 seviyesine çıktı. Dolar, yene karşı ise büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 79.29 yende seyretti. Yen, euro karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 98.79 düzeyine çıktı. Japon yeni, Avustralya ve Yeni zelanda dolarları karşısında yüzde 0.4'er kazançla sırasıyla 82.84 ve 64.08 seviyelerinden işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.6 düştü.