Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin emlak vergisini artıracağı spekülasyonunun, daha fazla ekonomik teşvik beklentisini gölgelemesi ve kazançlardaki düşüş, Çin Borsası'na 3 gün içinde 2. kez düşüş kaydettirdi.

China Vanke Co., Legal Evening News'in Hubei eyaletinin emlak vergileri için teklif verdiğini yazmasının ardından imar şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük deniz kargosu grubu China Shipping Development Co., 1998'den bu yana ilk kez yarı yılını zararla kapamasının ardından yüzde 1.7 değer kaybetti. Anhui Quanchai Engine Co., China Rongsheng Heavy Industries Group Holdings Ltd.'ın, şirketin bağlı olduğu holding Quanchai Engine'e verdiği teklifi iptal ettiğini açıklaması üzerine yüzde 10 düştü.

Birçok şehirdeki sektörel yatırımlarının beklentileri bir miktar desteklediğini, ancak bu iyimserliğin diğer olumsuz gelişmelerin gölgesinde kaldığına dikkat çeken Zheshang Securities Co.'nun analistlerinden Zhang yanbin, emlak vergisi ve senktördeki kontrollerin piyasayı kötü etkilediğini söyledi. Zhang, önümüzdeki günlerde kazançlardaki kötüleşmenin devam edeceğini ve borsayı daha da aşağı iteceğini öngördü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 2,108 puana ve CSI 300 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 2,298.66 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi de yüzde 1.1, ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi de yüzde 1.3 düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi 2 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yavaşlama endişeleriyle yüzde 14 gevşedi. Endeks, tahmini kazançlarının 9.5 katından fiyatlanarak, 17.5x ortalamasının çok altında seyrediyor.