Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik büyümeye öncelik veren Çin'in merkez bankası başkanı Zhou Xiaochuan, bankanın Ağustos'ta piyasaya geçici nakit enjekte etmesinin ardından politika faizi ve bankaların munzam karşılıkları indiriminin hâlâ olası olduğunu söyledi.

Pekin'de kendisine ters-repo işlemlerinin, munzam karşılık ve faiz araçlarının daha az kullanılacağı anlamı taşıyıp taşımadığı sorulan Zhou, hiçbir politika aracının masadan kaldırılmadığını belirtti.

Zhou'nun açıklamaları, Çin Merkez Bankası'nın Salı günü bankacılık sistemine ters-repo işlemleri kanalıyla 220 milyar yuan sürmesinin ardından daha fazla parasal genişleme için kapının açık tutulduğuna işaret etti. Ekonomik büyümenin yavaşlaması üzerine Çin Kasım'dan bu yana 3 kez munzam karşılıkları indirdi ve Haziran ve Temmuz'da olmak üzere 2008'den bu yana ilk kez üst politika faizini aşağı çekti.

Çin Merkez Bankası Başkanı Wen Jiabao geçtiğimiz hafta enflasyondaki gevşemenin para politikası uygulamalarına daha fazla imkan tanıdığını belirterek, Temmuz ayındaki verilerin büyümenin daha da yavaşladığına işaret etmesinin ardından ekonomiden olumlu sinyallerin de gelmeye başladığını söyledi.

Wen'in önceliği büyümeye vermesinin 3 ay sonrasında Çin'in munzam karşılık indirimlerinde tahminlerden daha yavaş bir seyir izlemesi, yetkililerin, enflasyon korkusunu hâlâ daha üzerinden atamadıklarını gösteriyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, Mayıs'ın ortasından bu yana en büyük bankaların munzam karşılık oranlarını yüzde 20'de sabit tutarken, bir yandan da konut fiyatlarının önlenmesine yönelik kontrollerin süreceğinin sinyalini veriyor.