Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Japonya'nın beklenenin üstünde ticari açık bildirmesi ve yatırımcıların, Euro Bölgesi liderlerinin toplantılarından çıkacak sonuçları beklemeye koyulmasıyla son 3 haftanın neredeyse en sert düşüşünü geçirdi.

Dünyanın en büyük maden firması BHP Billiton Ltd., 68 milyar dolar değerinde projelerini askıya almasıyla yüzde 1.8 geriledi. Geçtiğimiz hafta Asia Pacific Breweries Ltd.'nin kontrolünü eline almak için teklifini yükselten Heineken NV, satışlarının yüksek maliyet yüzünden beklentileri karşılayamaması sonrası düştü. Man Group Plc., şirket grubunun amiral gemisine ait hisselerin düşmesiyle yüzde 4.4 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 gerileyerek Londra saatiyle 16:30'da 269.42 puan oldu ve 2 Ağustos'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Buna rağmen gösterge endeksi, bu senenin en düşüğünü gördüğü 4 Haziran'dan bu yana, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi'nin euroyu korumak için söz vermesiyle yüzde 15 yukarıda seyrediyor.

Danske Bank A/S şef hisse stratejisti Morten Kongshaug, "Politika yapıcıların şu ana kadar sözlü müdahaleden öteye gitmeyen girişimlerini görebilmek için herkes 6 Eylül'deki AMB toplantısını bekliyor" dedi. Kongshaug, piyasaların AMB'den gelen ifadelere gereğinden daha yüksek bir tepki verdiğini ve 6 Eylül'deki toplantıdan önce bir düşüş görülebileceğini belirtirken, ekonomik verilerin iyi olmadığını söyledi.

Bloomberg tarafından toplanan verilere göre Stoxx 600'de işlem gören hisselerin el değiştirme oranı 30 günlük ortalamanın yüzde 7.3 altında kaldı. Ulusal gösterge endeksleri, bütün batı Avrupa ülkelerinde düşüş yaşadı. Birleşik Krallık FTSE 100 Endeksi ve Fransız CAC 40 yüzde 1.3 geriledi. Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 0.9 düştü.