Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Amerikan hisseleri Fed'den destek aldı

ABD hisseleri, son gerçekleştirilen Fed toplantı tutanaklarının, bir çok politika yapıcının yakın bir zamanda parasal genişlemeyi desteklediğini göstermesiyle günün erken saatlerinde yaşadığı kayıpları telafi etti.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saatiyle 14:02'de yüzde 0.1'den daha az bir düşüş göstererek 1,412.63 puan oldu. Endeks, bugünkü tutanakların saat 14'te açıklanmasından önce yaklaşık yüzde 0.4'lük bir gerileme kaydetmişti.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC)'nin 31 Temmuz - 1 Ağustos'ta yaptığı toplantının kayıtlarına göre, "üyelerin çoğu, gelen verilerin ekonomik toparlanmada gözle görülür derecede ve sürdürülebilir düzelmeye işaret etmemesi halinde yakın bir zamanda ilave parasal genişlemeyi destekleyebilecekleri"ni belirtti.

-Avrupa hisseleri bölge liderlerini bekliyor

Avrupa hisse senetleri, Japonya'nın beklenenin üstünde ticari açık bildirmesi ve yatırımcıların, Euro Bölgesi liderlerinin toplantılarından çıkacak sonuçları beklemeye koyulmasıyla son 3 haftanın neredeyse en sert düşüşünü geçirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 gerileyerek Londra saatiyle 16:30'da 269.42 puan oldu ve 2 Ağustos'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Buna rağmen gösterge endeksi, bu senenin en düşüğünü gördüğü 4 Haziran'dan bu yana, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi'nin euroyu korumak için söz vermesiyle yüzde 15 yukarıda seyrediyor.

-Altın endeksi yükseldi

İstanbul Altın Borsası (İAB) Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1,37 oranında yükselirken, altının kilogramı kapanışta 94 bin 600 lira oldu.

-ABD konut satışları toparlandı

ABD'de 2. el konut satışı Temmuz ayında artarak son sekiz ayın en düşük seviyesini atlattı ve konut sektörünün yılın ikinci yarısında toparlanacağı sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

ABD Milli Emlakçılar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, ikinci el konut satışları yüzde 2.3 artarak yıllık 4.7 milyona ulaştı. Bloomberg tarafından yapılan bir ankete katılan 73 ekonomistin tahmin medyanı, yıllık satış oranının 4.51 milyona yükseleceğine işaret ediyordu. Fiyatı ucuzlayan konutlar ve rekor derecede düşük mortgage maliyetlerinden destek bulan emlak talebi, resesyonu tetikleyen konut endüstrisine olan rağbeti yükseltti.

-Asil Nadir 10 suçtan mahkum oldu

BBC'nin internet sitesinde yer alan haberde, Asil Nadir'in, sahibi olduğu Polly Peck International (PPI) şirketine ait 29 milyon sterlini, şirketin hisse senetlerinin değerini şişirmek amacıyla zimmetine geçirmekten suçlu bulunduğunu duyurdu.

Hakkında zimmetine 34 milyon sterlin geçirdiği iddiasıyla dava açılan 71 yaşındaki Nadir'in kendisine yöneltilen 3 suçlamadan ise aklandığı belirtildi.

Mahkeme Nadir'e verilen cezayı yarın açıklayacak.

-Çin'in pamuk tüketimi %11 düşebilir

Çin'in en büyük pamuk tekstili üreticisi Weiqiao Textile Co.'ya göre, dünyanın en büyük pamuk kullanıcısı Çin'in pamuk tüketimi bu yıl, ekonomideki yavaşlamanın, emtia taleplerini aşağı çekerek, stokların artmasına yol açmasından ötürü yüzde 11 gerileyebilir.

Çin ekonomisinin zorlu bir kışın başında olduğunu söyleyen şirketin başkanı Zhang Hongxia, ülkenin şimdi de kömürden, çeliğe birçok stokun birikmesi durumuyla karşı karşıya olduğunu anlattı.

-Çin MB/Zhou: Faiz indirimi hâlâ olası

Ekonomik büyümeye öncelik veren Çin'in merkez bankası başkanı Zhou Xiaochuan, bankanın Ağustos'ta piyasaya geçici nakit enjekte etmesinin ardından politika faizi ve bankaların munzam karşılıkları indiriminin hâlâ olası olduğunu söyledi.

Pekin'de kendisine ters-repo işlemlerinin, munzam karşılık ve faiz araçlarının daha az kullanılacağı anlamı taşıyıp taşımadığı sorulan Zhou, hiçbir politika aracının masadan kaldırılmadığını belirtti.

Zhou'nun açıklamaları, Çin Merkez Bankası'nın Salı günü bankacılık sistemine ters-repo işlemleri kanalıyla 220 milyar yuan sürmesinin ardından daha fazla parasal genişleme için kapının açık tutulduğuna işaret etti. Ekonomik büyümenin yavaşlaması üzerine Çin Kasım'dan bu yana 3 kez munzam karşılıkları indirdi ve Haziran ve Temmuz'da olmak üzere 2008'den bu yana ilk kez üst politika faizini aşağı çekti.

-Toyota Türkiye, yeniden üretime başladı

Yıllık bakım çalışmaları nedeniyle 6 Ağustos'ta üretime ara veren Toyota Türkiye'de işçiler yeniden işbaşı yaptı.

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde faaliyet gösteren fabrika, çalışmalar nedeniyle üretime 15 gün ara verdi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yıllık izinlerini kullanan işçiler üretime başladı.

-Saman zam rekoru kırdı

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, geçen yıl kimsenin yüzüne bakmadığı samanın bu yıl yüzde 400'lük fiyat artışıyla 2012'nin zam şampiyonu olduğunu söyledi.

Muğlu, Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli payı olan Karaman'da bu yıl kışın çok soğuk geçmesi ve bahar aylarında yağışın az olması sebebiyle hububat rekoltesinin yarı yarıya azaldığını belirtti.