Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile Atina'da bir araya gelen Eurogrup Başkanı Jean-Claude Juncker,ülkenin bütçe açığının azaltmak için gösterdiği "büyük çabayı" övdü. Ancak Juncker, "öncelik sıralamasında 1 numaranın," kamu finansmanında daha fazla konsolidasyon olduğununu söyledi ve Atina'nın bir dizi ekonomik ve yapısal reformu uygulamaya sokmasının gerektiğini söyledi.

Juncker, işgücü piyasasındaki değişiklikler ve özelleştirme programlarının yeniden başlatılmasını kapsayan bu yapısal değişikliklerin, kurtarma paketiyle anlaşılmış, ancak henüz devreye sokulmamış olduğunu söyledi.

Samaras ise önümüzdeki haftalarda 11.5 milyar euroluk bütçe kesintisi paketini tamamlama sözü verse de, kemer sıkma önlemlerinin 2 yıl uzatılmasını istiyor.

Kemer sıkma programlarının süresinin uzatılması kararının Yunanistan'ın  önümüzdeki ay Troyka Heyeti'nden gelecek olan rapora göre alınacak olduğunu söyleyen Juncker, "Bunun  Troyka Heyeti'nin raporlarına bağlı olduğunun ve bu raporun üzerinden kemer sıkma programlarının boyut ve süresinin değerlendireleceğinin altını çizmem gerekiyor" dedi.

Avrupa Merkez Bankası, uluslararası Para Fonu ve Avrupa Komisyonu'ndan oluşan Yunanistan'ın uluslararası kreditörleri Troyka Heyeti Eylül'de ülkenin kurtarma paketi hedeflerindeki gelişmelerini izlemek üzere Atina'ya gidecek.

Aynı zamanda Lüksemburg Başbakanı olan Juncker'a Yunanistan'ın vergi kaçakçılığı sorunuyla mücadelesinden bahsettiğini söyleyen Samaras, aldıkları önlemleri anlattığını aktardı.

Samaras, ülkesinin "ekonomik, politik ve sosyal olarak yeni bir sayfa açmak üzere çalıştığını" savundu.