Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Berlin'de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı konuk eden Almanya Şansölyesi Merkel, Fransız ortağıyla birlikte Yunanistan'ın uluslararası kreditörlerinden Eylül'de gelecek raporun hemen sonrasında görülebilecek krizi bertaraf etmenin yollarını aramaya hazırlanıyor.

Almanya'da son günlerde öne çıkarılan seçenekler arasında, Yunanistan'a likidite sıkıntılarına yardımcı olmak üzere kurtarma paketinden ön ödeme yapılması, faiz oranlarının düşürülmesi ya da tahvillerinin vadesinin uzatılması ve bu kez başta Avrupa Merkez Bankası'nın elinde tuttukları olmak üzere Yunanistan'ın kamusal kreditörlerinin zarar yazması sayılıyor.

Hâlen daha güven inşa etme sürecinde ilerleyen Avrupa'nın en büyük iki ekonominin lideri Merkel ve Hollanda, krizin 3. yılında Yunanistan ve Euro Bölgesi'nin genelindeki borç krizinin çözümü için ortak bir zemin bulmaya çalışıyor. Merkel, hedeflerin tutturulmasına yönelik baskılarını açıkça ifade ederken, Yunanistan ekonomisinin durumunu göz önünde bulunduran Fransa, Almanya'yı "çok sert" buluyor. Merkel ve Hollande bugün Berlin saati ile 19:00'da açıklamalarda bulunacak.

İki liderin dengeli bir şekilde Yunanistan'ın ilerlemesine çalışacakları görüşüne sahip olduklarını belirten Londra'daki Jefferies International Ltd.'ın baş Avrupa finansal ekonomisti David Owen, "Bu zaman gerektiriyorsa, o zaman bekleyeceğiz" dedi.