Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2 ekonomisi ABD ve Çin'in büyümeyi desteklemek üzere para politikasını gevşeteceği spekülasyonu üzerine Asya Borsaları ve altın kazanç sağladı. Soya fasülyesi rekora tırmanırken, gelişen piyasa hisseleri de yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kazanç sağlarken, Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.3 ve FTSE 100 Vadeli Kontratları yüzde 0.6 artış kaydetti. Spot altın yüzde 0.6 değerlenerek 7. gününde de tırmandı ve 2 Mayıs'tan bu yana en büyük sıçramasına işaret etti. Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti son 2 haftanın en büyük sıçramasını kaydetti.

Fed Açık Para Piyasası Komitesi'nin (FOMC) Ağustos ayı toplantı tutanakları, ABD Merkez Bankası yetkililerinin çoğunun, ekonominin sürdürülebilir bir düzeye çıkarılamaması hâlinde parasal genişlemeye hız vermeye hazırlandığına işaret etti.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, bankanın Ağustos'ta piyasaya geçici nakit enjekte etmesinin ardından politika faizi ve bankaların munzam karşılıkları indiriminin hâlâ olası olduğunu söyledi. Çin HSBC imalat endeksi Ağustos'ta 49.3'ten 47.8 puana gerileyerek imalat sanayînin Ağustos'ta daha hızlı daralabileceğine işaret etti.

Fed tutanaklarını "parasal genişlemeye ilişkin şimdiye kadarki en net açıklama" olarak niteleyen Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın başekonomisti Warren Hogan, piyasaların Avrupa'dan gelen haberlere giderek daha dirençli olduğunu ve çözüm çabalarının işe yaramaya başladığını söyledi. Hogan, Çin'de yavaşlamaya rağmen, yakın zamanda iyi rakamlar görmeyi umduklarını söyledi.