Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ekonomisini canlandırmak üzere para politikasını gevşetmesi için baskı altında; ancak uluslararası yatırımcı Jim Rogers, faiz indirimlerinin "hatalı" olacağını söyleyerek, Pekin'in direnmesi gerektiğini savunuyor.

Özellikle bankaların munzam karşılıklarının indirilmesini kapsayan gevşek para politikalarının emlak balonunu tetikleyebileceği konusunda uyaran Rogers, bu durumun Asya devi Çin'i yoldan çıkarabileceğine dikkat çekiyor.

Faiz indirimlerini hata olarak gören Rogers, "Çin'de hâlâ enflasyon var" dedi.

Çin bu yıl kredileri desteklemek için bankaların munzam karşılıklarını ve faizleri indirdi. Krizden bu yana emlak fiyatları düşse de, yeni bir balonu tetiklemek için doğru zaman olmadığını belirten Rogers, fiyatların henüz yeterince düşmediğini söyledi.

Çin'in şimdi beklemede kalarak, ekonominin kendi kendine toparlanmasına izin vermesinin gerektiğini ifade eden Rogers, "Çin son birkaç yılda birkaç kez cayarak, balonu şişirmeye çalıştı. İşler kötü gitmeye başladığında endişeye kapılıp gevşeme yapıyorlar ve durum daha kötüye gidiyor. Sıkı politikayı sürdürmeliler" yorumundu bulundu.