Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten yapılan açıklamada Türkiye'nin yumuşak iniş yolunda ilerlediği bilgisi yer aalırken ülkenin notunun yükseltilebileceği açıklandı..

Fitch hazırladığı raporda cari açık düşmesi ve enflasyon hedefinin yakalanması halinde not artırımının olabileceğini vurguladı.

"Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2.8, 2013'te ise yüzde 4.5 büyümesini bekliyoruz." diyen Fitch, Türkiye'nin yıllık enflasyonu aralık ayında yüzde 6.4 olacağı öngörüsünde bulundu.

Raporda ayrıca, Türkiye'nin formal resesyondan kaçınmasının beklenildiği de yer alırken "Türkiye'nin ihracatı Ortadoğu'daki risklere karşı açık, sermaye akışı risklerine karşı dayanıklılık etkileyici" denildi.

Fitch analisti Ed Parker, "Türkiye'deki gelişmelei hala takip ediyoruz, bu bir değerlendirme raporu." derken "Cari açıkta yüzde 10 seviyesi ve enflasyon sürdürülemez durumdaydı. Yumuşak iniş devam ediyor, her şey yolunda gidiyor. Türkiye'nin hedeflere ulaşabileceğine dair soru işaretleri vardı fakat şu an ise iyi yolda. Tasarruf tedbilerinde hedefler iyi belirlenmiş. Türkiye ihracat pazarını geliştirmek konusunda çok başarılı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Not artırmı ile ilgili zaman veremeyeceğini belirten Parker, "Cari açığın milli hasılaya oranının yüzde 5 olması olumlu olur." yorumunda bulundu.