Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in başkanı Ben S. Bernanke, ABD ekonomisinin "tatminkar durumdan uzak" olduğunu söyledi. Bernanke'nin çalışma arkadaşları, başkan tatmin oluncaya dek yerli yerinde kalmasından yana tutum almaya yöneliyorlar.

Dört Fed başkanı, tahvil alımında "ucu açık" strateji uygulanmasından yana tutum alırken, üç başkan bu programın şimdi başlaması görüşünü savunuyor. Sabit miktarda tahvilin belli bir zaman aralığında satın alınmasından ziyade, böyle bir "ucu açık" strateji, ekonomi Bernanke'nin hedeflerine yaklaştıkça, Fed'in ayarlayabileceği bir satın alma hızını duyurabilme imkanı sağlayacak.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in geçen hafta Jackson Hole, Wyoming'de düzenlidiği yıllık para politikası sempozyumu sırasında verdiği mülakatta, "Gelen verilere küçük çaplı adımlarla reaksiyn gösterebileceksiniz ve bombayı atmak ya da hiçbir şey yapmamak durumunda kalacağınız bir noktada olmayacaksınız" dedi.

Bernanke, Jackson Hole'daki forumu tahvil alımları gibi ortodoks olmayan politikaları savunmak için kullandı ve "ağır endişe" olarak tanımladığı işsizlik oranını düşürmek için ilave tedbirler alma konusunda ortamı hazırladı. Hisse senetleri ve ABD Hazine tahvilleri, Bernanke'nin konuşmasının ardından, yatırımcıların Fed'in 12-13 Eylül'deki toplantısında para politikasını daha da gevşeteceği beklentisine girmesi ile birlikte değer kazandı.

Bernanke, geçen haftaki açıklamasında, "Önemli olan, daha da ilerleme sağlamak, özellikle istihdam piyasasında" dedi. San Francisco Fed Başkanı John Williams, Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, 42 aydır yüzde 8 seviyesinin üzerinde seyreden işsizlik oranını düşürmek için, "ucu açık" tahvil alımını desteklemek konusunda Bullard'a katıldı.