Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi bu hafta, yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratma konusunda fazla endişe duymayabilir.

Piyasaların Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin 6 eylül'de tahvil alım programının detaylarını açıklamasını beklerken, İtalya ve İspanya, AMB'nin tahvil alımına başlaması için ön koşul olan, Avrupa kurtarma fonundan yardım isteme konusunda çok az bir isteklilik gösteriyor. Tahvil faizlerinde bir sıçrama hükümetlere öncelikle harekete geçme ihtiyacında olduklarını hatırlatabilir.

Bank of America Merrill Lynch ekonomsti Gustavo Reis, müşteriler için hazırlanan bilgilendirme notunda, "Piyasa AMB'den çok fazla şey bekliyor" dedi ve "Ancak, tahvil alım programı konusunda çok az bir netleşme bekliyoruz. Piyasadaki muhtemel hayalkırıklığı, İspanya üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Draghi'nin planı, AMB ikincil piyasaya müdahale etmeden önce, hükümetlere, sıkı koşulların altına imza atmayı gerektiren, Avrupa kurtarma fonunun ülke tahvillerini birincil piyasadan almak için kullanılması yönünde başvuru yapma konusunda baskı oluşturuyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve İtalya Başbakanı Mario Monti ise, AMB'ye borçlanma maliyetlerini düşürmesi yolunda baskı kuruyor ve yardım için kurtarma fonunun kullanılmasına yönelik başvuruda bulunma konusunda ayak diriyor.

Rajoy, İspanya'nın ABC, Almanya'nın Bild am Sonntag, Fransa'nın Le Journal du Dimanche ve İtalya'nın Corriere della Sera gazetelerine haftasonu verdiği ortak demeçte, "Draghi'nin müdahale duyurusu, AMB'nin sorunu çözme konusundaki güçlü niyetini gösteriyor" dedi ve "AMB'nin sonuçlarını bekleyeceğim ve ardından İspanya ve euro için iyi olan kararı vereceğim" değerlendirmesinde bulundu.