Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'in geçtiğimiz günlerde yaptığı "Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi'ndeki 6,000 bankayı denetleme yetkisine sahip olsun" önerisine Almanya çok sıcak yaklaşmadı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Birliği'nin kıdemli mali regülatörü Michel Barnier'in üzerinde anlaşmaya vardığı plana göre Euro Bölgesi'ndeki denetmenlerin neredeyse tamamı görevlerinden alınarak pozisyonları iptal edilecek veya yeniden düzenlenecek.

Bu yetkiler, Avrupa Merkez Bankası'nın "denetleme kurulu"na transfer edilirken, bu kurul AMB'nin şu anki yönetim kurulundan ayrı bir yapıya sahip olacak.

Fakat Brüksel'in Euro Bölgesi için bu yeni planı Berlin tarafından beklenen desteği görmüş değil.

Reuters'ın haberine göre Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bugün yaptığı bir açıklamada Brüksel'in bu planını reddederken, AMB'nin "sistematik olarak önemli kurumlara" yoğunlaşması gerektiğini belirtti.

Reuters'ın, bir Alman radyosunun Schaeuble ile yaptığı röportaja dayandırdığı habere göre Maliye Bakanı, "AMB'nin kendisi, Euro Bölgesi'ndeki 6,000 bankanın hepsini öngörülen gelecekte denetleyemeyeceğini söyledi" dedi. Bunun yerine, daha büyük bankalara AMB tarafından direkt denetmenliğin yakın bir gelecekte mümkün olabileceğini söyleyen Schaeuble, Euro Bölgesi bakanlarının, teklifleri 15 Eylül'de değerlendirebileceğini belirtti.