Bloomberght
Bloomberg HT Haberler MB: Yıllık enflasyona düşüş eğilimi sürüyor

MB: Yıllık enflasyona düşüş eğilimi sürüyor

Merkez Bankası, temel enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranlarının aşağı yönlü eğiliminin sürdürdüğünü kaydetti

Giriş: 04 Eylül 2012, Salı 11:45
Güncelleme: 04 Eylül 2012, Salı 11:45

Merkez Bankası ağustos ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, maliyet ve talep yönlü baskıların hafiflemesiyle temel enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranlarının aşağı yönlü eğilimini sürdürdüğü kaydedildi.

Merkez Bankası temmuz ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu özetinde, ''Maliyet ve talep yönlü baskıların hafiflemesiyle temel enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları aşağı yönlü eğilimini sürdürürken hizmet fiyatları ılımlı seyrini korumuştur. Enflasyondaki düşüşün son çeyrekte hızlanarak süreceği tahmin edilmektedir'' denildi.

Rapora göre, ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,56 oranında arttı, yıllık enflasyon yüzde 8,88'e geriledi, bu dönemde enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi (ÖKTG-H) endeksinin yıllık artış oranı yüzde 7,71'e, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 7,17'ye geriledi.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, gıda ve hizmet grubunun katkıları bir önceki aya kıyasla belirgin bir değişim göstermeyerek sırasıyla 2,41 ile 1,92 puanda, temel mal ile alkol-tütün ve altın gruplarının katkılarının azalarak 1,92 ile 1,03 puanda, diğer taraftan aynı dönemde enerji grubunun katkısı 0,17 puan artışla 1,61 puana yükseldi.

Hizmet fiyatları ağustos ayında yüzde 0,42 oranında artarken, grup yıllık enflasyon yüzde 6,94 oranıyla son üç aydaki yatay seviyesini korudu.

Bu dönemde kira yıllık enflasyonu yükseltti, ulaştırma hizmetleri fiyatları yıllık artış oranı, hava ve deniz taşımacılığı fiyatlarındaki azalış kaynaklı olarak gerilerken, eğitim hizmetleri yıllık enflasyonu yükseliş eğilimini sürdürerek yüzde 7,82'ye ulaştı.

''Mevsimsellikten arındırılmış veriler ağustos ayında hizmet fiyat artışlarının ana eğilimi ve yayılımının ılımlı seyrini sürdürdüğüne işaret etmektedir.Temel mallar grubu yıllık enflasyonu 0,7 puan azalarak yüzde 7,41 olmuştur. Ağustos ayında bu grubu oluşturan ana sektörlerin tümünde yıllık bazda düşüş kaydedilmiştir. Giyim grubunda sezon indirimleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla daha yüksek olurken, dayanıklı tüketim malları fiyatları aylık bazda yüzde 0,17 ile düşük bir oranda artmıştır. Bu ayda mobilya fiyatları yükselirken, mobilya dışında kalan dayanıklı tüketim malı fiyatları azalmıştır. Böylelikle yılın ilk sekiz aylık dönemindeki dayanıklı tüketim malları birikimli fiyat artısı yüzde 1,06 oranı ile sınırlı kalmıştır.''

Raporda, enerji fiyatlarının ağustos ayında yüzde 2,29 oranında yükseldiği, bu gelişmede uluslararası petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak önemli oranda yükselen yurt içi akaryakıt fiyatları ile tüp gaz fiyatlarının etkili olduğu kaydedildi. Ayrıca, bu dönemde katı yakıt fiyatlarının da artış gösterdiği belirtilen raporda, enerji grubu yıllık enflasyonunun son üç aydaki azalış eğiliminin ardından 1,1 puan yükselerek yüzde 10,85 olduğu bilgisine yer verildi.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık fiyat artış oranı sınırlı bir yükselişle yüzde 9,14 oldu, temmuz ayının ardından bu dönemde de mevsimsellikten arındırılmış olarak yükselen işlenmemiş gıda fiyatları bu gelişmede belirleyici olurken, alt gruplar bazında ise taze meyve ve sebze enflasyonu yıllık bazda yüzde 12,21'e yükselirken, kırmızı ve beyaz et fiyatlarında bir önceki aya kıyasla artış kaydedildi.

''Bu dönemde süt fiyatları yüzde 3,36 gibi yüksek bir oranda artmıştır'' denilen raporda, işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyonun yüzde 7,36'ya yükseldiği belirtildi.

Ağustos ayında işlenmiş gıda grubu fiyatları yüzde 0,48 oranında arttı. Bu gelişmede temel belirleyici ekmek ve tahıl grubu fiyat gelişmeleri olurken, ekmek fiyatları ilgili ayda yüzde 1,06 oranında yükseldi. Böylelikle ekmek fiyatlarında ilk sekiz aylık dönemdeki birikimli artış yüzde 10'u aşmıştır İşlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu ise, ekmek ve tahıl dışında kalan işlenmiş gıda fiyatlarındaki ılımlı seyirle, yüzde 9,75'e gerilemiştir. Söz konusu kalemlerden katı ve sıvı yağ fiyatlarının geçen ayın ardından bu ayda da gerilemesi dikkat çekmiştir.''

-ÜFE-

Ağustos ayında üretici fiyatları yüzde 0,26 oranında arttı ve yüksek bazın etkisiyle yıllık enflasyon 1,57 puan azalarak yüzde 4,56 oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış tarım fiyatları ve tarım grubu yıllık enflasyonu bu dönemde belirgin bir değişim göstermezken, özellikle uluslararası gelişmelere paralel olarak buğday fiyatları ağustos ayında hızı azalmakla beraber artışını sürdürdü.

Son üç aylık dönemde yurt içi buğday fiyat artış oranı yüzde 7,6'ya ulaşırken, ağustos ayında mısır ve ayçiçeği fiyatları da yükseldi, canlı hayvan fiyatları geriledi, süt fiyatları ise artmaya devam etti.