Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD işçilerinin verimliliği, işverenlerin karlarını koruma isteğiyle ikinci çeyrekte tahmin edilenin üzerinde bir sıçrama gerçekleştirdi.

Bugün ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, çalışanların saat başına verimliliği göstergesi, geçtiğimiz 3 ay boyunca yaşanan yüzde 0.5'lik düşüşün ardından, yıllık yüzde 2.2 oranında tırmanış gerçekleştirdi. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 59 ekonomistin tahmin medyanları yüzde 1.8'lik bir yükselişe işaret ediyordu. İşçi başına harcama beklentilerin üstüne çıkarak yüzde 1.5 oranında arttı.

Şirketlerin üretimi arttırmak için çalışan sayılarını arttırması gerektiğinin farkına varması ve yeni ekipmana olan yatırımın soğuması, şu anki genişlemede, üretimde en büyük verimliliğin şu ana dek gerçekleşmiş olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda, zayıflayan küresel ekonominin kazançlara zarar vermesi, firmaların daha verimli idare edilmesi adına arayışlara gireceğinin sinyali olarak algılanıyor.

New York merkezli UniCredit Group şef ekonomisti Harm Bandholz, "Şirketler, kriz boyunca verimlilik adına iyi iş çıkarttılar, ve karları arttırmak için verimliliği arttırmaya da devam etmeye çalışacaklardır, ama bu noktadan sonra bunu yapmak çok da kolay olmayacak" dedi. Bandholz, kar amacıyla maliyet kesimine gitme potansiyelinin ABD'de gayet azaldığını belirtti.

Vadeli hisseler, raporun açıklanmasından sonra erken saatlerdeki kazançlarını sildiler. Standard & Poor's 500 Endeksi'nde bu ay vadesi dolan kontratlar yüzde 0.2 gerileyerek New York saatiyle 08:45'te 1,403.7 puan oldu.