Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB)'ndan iki yetkilinin, Başkan Mario Draghi'nin bölgedeki borç krizini dizginlemek amacıyla sınırsız sterilize tahvil alımını duyuracağını söylemesinin ardından 16 büyük para biriminin çoğu karşısında yükselişe geçti.

Euro, geçtiğimiz hafta AMB Başkanı Mario Draghi'nin Perşembe günü yapılacak toplantıda ilave teşvik önlemleri açıklayabileceği söylentisiyle dolar karşısında son iki ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Avustralya para birimi ise, ekonominin beklenenden daha yavaş genişlemesiyle son 7 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Norveç kronu, ülke imalatında daralmanın 3. aya girmesiyle düştü.

Gain Capital Group LLC'nin kıdemli Döviz stratejisti Eric Viloria, sınırsız ve sterilize tahvil alımının, AMB'nin destek vermek için istekli olduğu anlamına geldiğini belirtti. Viloria, "Draghi son toplantıda tahvil alımından bahsetti, o yüzden çok iyimserlik yansıdı piyasalara ve euro zaten daha yüksek seviyelere çıktı" dedi.

Euro, erken saatlerde yüzde 0.5 düştükten sonra, yüzde 0.3 yükselerek New York saatiyle 09:13'te 1.2598 dolar oldu. 31 Ağustos'ta 1.2638 dolara ulaşan euro, 2 Temmuz'dan itibaren en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yen karşısında ise euro yüzde 0.3 değer kazanarak 98.82 yen oldu. Japon para birimi, dolar karşısında ise çok değişmeyerek 78.42 dolar oldu.