Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'yu yöneten Bill Gross, özel kredi piyasasındaki borcun çok yüksek olduğunu, ve artık iki rakamlı getirilerle sonuçlanan kredi genişlemesi döneminin sona erdiğini ifade etti.

Bunun yerine, yatırımcıların bir enflasyon dönemiyle yüz yüze olduklarını söyleyen Gross, daha önce yaptığı açıklamasında da "hisse senedi çığırı"nın artık bitmeye başladığını söyleyerek yatırımcılar arasında tartışmalara neden olmuştu. Ağustos ayında yaptığı yorumlarda hisselerden gelen uzun vadeli getirileri "Ponzi şeması"na benzeten Gross, Siegel Constant olarak bilinen, enflasyonun yüzde 6.6 üzerindeki getirilerin bir daha gerçekleşmeyeceğini belirtti. Pimco, 2010 yılında hisse fonları önermesinin ardından geçtiğimiz ayın sonuna dek 3.2 milyar dolar çekmeyi başardı. Bu rakam, Pimco'nun 1.8 trilyonluk varlıklarının yüzde 1'inden az bir orana denk geliyor.

Gross, "Bizim kredi bazlı ekonomimizin omuzlarına çok düşük faiz oranlarından dolayı bir yük binmiş durumda" derken, merkez bankalarının, diğer bankalara yönelik bütün likidite eforlarına rağmen kredilerin canlanmamasına hayret kaldığını belirtti.