Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısı, bankanın başkanı Mario Draghi'nin kredibilitesi açısından da zorlu bir sınav olacak.

Draghi'nin geçtiğimiz ayın başlarında euroyu "ne pahasına olursa olsun" koruma sözü vermesinin ardından AMB Başkanı şimdi de İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek ve euro birliğinin dağılmasını önlemek için baskı altında bulunuyor. Ekonomist ve yatırımcılar, beklentilerin, istenilen adımı atmazsa Draghi'nin kredibilitesini de topa tutacak düzeyde olduğuna dikkat çekiyor.

Draghi'nin masaya kredibilitesini koyduğunu söyleyen Barclays Capital'ın baş Avrupa ekonomisti Julian Callow, "Euroyu kurtarmayı görev belledi; o sebeple kendisinden de o bekleniyor" dedi.

Draghi bu hafta Avrupa Parlamentosu'na AMB'nin Euro Bölgesi ekonomisindeki faiz ayrışmalarını kontrol altına alabilmek ve euroyu kurtarmak için tahvil piyasalarına müdahale etmesinin gerektiğini söyledi.

Konsey üyelerine 2 gün önce gönderilen ve Almanya Merkez Bankası Bundesbank tarafından karşı çıkılan Mario Draghi'nin planı, 3 yıla kadar vadeli tahvillerde "sınırsız" alım yapmayı kapsıyor.