Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım planını beklerken, küresel ekonomiden gelen olumsuz veriler ve FedEx Corp.'un düşüşü üzerine Amerikan hisselerinin çoğunluğu değer kaybetti. Standard&Poor's 500 Endeksi 2. gününü de ekside tamamladı.

Cep telefonlarından ilaçlara kadar her tür malın dağıtımını yapmasından ötürü ABD ekonomisinin barometresi olarak görülen FedEx, 3 yıldan bu yana ilk kez bir çeyrekte kazançlarının düştüğü tahmininde bulunmasının ardından yüzde 2 düştü. Facebook Inc., şirketin CEO'su Mark Zuckerberg'in en azından 1 yıl elindeki Facebook hisselerini satmayacağını söylemesi sonrasında yüzde 4.8 değer kazandı. Bloomberg ABD Havayolları Endeksi, taşıyıcıların performanslarındaki iyileşmenin etkisiyle yüzde 3.4 primlendi.

S&P 500 Endeksi daha erken saatlerde yüzde 0.3 yükselmesinin ardından yüzde 0.1 kayıpla 1,403.44 puana geriledi. Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.1 kazançla 13,047.48 puana çıktı. Amerikan Borsalarında değer kazanan her 4 hisseye karşılık 5 hisse değer kaybederken, işlem hacmi de 5.7 milyar hisse ile 3 aylık ortalamanın yüzde 6.4 altında seyretti.

Üç haftadır piyasada bekle-gör politikasının benimsenmiş olduğunun altını çizen Robert W. Baird&Co.'nun baş yatırım stratejisti Bruce Bittles, satıcıların da parasal genişleme beklentilerinden ötürü harekete geçmediğini, çünkü öyle bir durumun öncesinde kısa pozisyonlanmanın istenmediğini belirtti. Ancak Bittles, ekonominin de bunu yapacak güçte değilmiş gibi göründüğünü, durumun karışık olduğunu söyledi.

S&P 500 Endeksi Ağustos'ta gün içi bazında son 4 yılın en yüksek seviyesine kadar tırmanıp, bunu gün sonuna taşıyamamıştı. Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizi için çözüm araması, Fed Başkanı Ben Bernanke de daha fazla teşvik seçeneğini masadan kaldırmayacaklarını söylemesiyle endeks 3 haftadır 1,400 puan düzeylerinde seyrediyor.