Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında yeni tahvil alım programını açıkladığında, tahvil getirilerine resmi bir sınır koymayacağı düşünülüyor.

İlk kez Mario Draghi tarafından geçtiğimiz ay ifade edilen sınırsız tahvil alımı programının detayları bugün yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısında detaylandırılacak. İki merkez bankası yetkilisi, "Sınırsız parasal işlemler" adı verilebilecek olan plan kapsamında AMB'nin tahvil getirilerinde bir üst sınır koymayacağını söyledi. Tahvil alım planının, geniş kapsamlı bir varlık sınıfından çok ülke tahvillerine odaklanması ve 3 yıla kadar vadeli tahvilleri hedeflemesi bekleniyor.

Bir AMB sözcüsü ise 20 Ağustos tarihli açıklamanın, alınmamış kararlar üzerinden yanlış yönlendirme yaptığını söyledi.

Draghi bu hafta Avrupa Parlamentosu'na AMB'nin Euro Bölgesi ekonomisindeki faiz ayrışmalarını kontrol altına alabilmek ve euroyu kurtarmak için tahvil piyasalarına müdahale etmesinin gerektiğini söyledi.

Tahvil alım planı, merkez bankalarının yalnızca fiyat istikrarına odaklanması gerektiği doktrininin "gardiyanlığını" üstlenmiş olan Alman Bundesbank bu plana karşı çıkıyor. Diğer yandan Bundesbank direncine karşı muhalefet oluşturan Fransa, İspanya ve İtalya liderleri cephesine bu ülkelerdeki önde gelen iş dünyası gruplarına, AMB ve hükümetlere "kararlı hamle" çağrısında bulunan Almanya da dahil oldu.

Birkaç aydır Euro Bölgesi'ndeki tek bir parasal sistem bulunmadığını savunan dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın kıdemli fon yöneticilerinden Ewen Cameron Watt, çevre ekonomilerden para sızarak, parasal sistemi işlevsizleştirdiğini söyledi.

Öte yandan AMB'nin planına ilişkin endişeler, Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve Finlandiya merkez bankalarının "eurodan çıkış stratejisini" görüşmesine neden oldu.