Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi, Irak Hükümeti'nin Kerkük ve Diyala'da görev yapacak askerler için komutanlık oluşturmasına karşı çıktı.

Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin ''Doğu Dicle Operasyonlar Komutanlığı'' adı altında sorunlu bölgelerde görev yapacak yeni bir askeri güç oluşturmasına ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede gerginliğin ve kargaşanın artmasına sebep olacağı için Doğu Dicle Operasyonlar Komutanlığı'na karşı çıktıklarını ifade etti.

Bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ve üst düzey komutanlarla görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Yaver, komutanlığın varlığının Irak ve Irak'ın kuzeyi arasında sorun çıkartabileceğini kaydederek, askerlerin bölgede yerleşmemesi için tüm yasal yolları kullanacaklarını belirtti.

Yaver, komutanlık oluşturulmasının, Irak ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında ''Kerkük ve Diyala'' gibi sorunlu bölgelerde ortak çalışma konusunda daha önce imzalanan anlaşmaların ihlali anlamına geldiğine işaret ederek, bu kararın geri çekilmesi ve komutanlığın görevine son verilmesi için çağrıda bulundu.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ''Doğu Dicle Operasyonlar Komutanlığı'' adı altında sorunlu bölgelerde görev yapacak yeni bir askeri güç oluşturma kararı almış, Arap, Kürt, Türkmen ve Hıristiyanların ikamet ettiği Kerkük ve Diyala'da ''tüm güvenlik güçlerinin'' bu komutanlığa boyun eğmesi gerektiğini açıklamıştı. Doğu Dicle Operasyonlar Komutanlığı, bu hafta başında Kerkük ve Diyala bölgelerinde göreve başlamıştı.

Irak ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında ''petrol bölgelerinin idaresi, bölgesel yönetimin devlet bütçesindeki payı, bölgede bulundurduğu asker sayısı'' gibi konularda yaşanan anlaşmazlıklar, gerginliğe sebep oluyor.