Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizini yatıştırmak adına ülke tahvillerinde sınırsız alım yapacağına dair spekülasyon ile euro desteklenirken düşen dolar karşısında altına olan talep artıyor. Platin de dört aydan fazlasının yükseğinden alıcı buluyor.

Spot altının onsu yüzde 0.3 kadar artışla 1,698.65 dolara çıktı ve Singapur'da TSİ 09.36'da 1,704.78 dolardan alıcı buldu. Bloomberg veri tabanına göre ETF'deki altın varlıkları dün 2,470.67 tona genişledi. Avrupa Merkez Bankası'ndan iki yetkilinin Başkan Mario Draghi'nin bugün borçlu ülke tahvilleri ile ilgili sınırsız alım yapılacağına dair duyuru yapacağını açıklamalarının ardından euro, dolar karşısında iki ayın yükseğinden yüzde 0.3 artışla işlem görüyor. Altın, dolarla ters orantılı olarak hareket ediyor.

Çin'in en büyük aracı kurumunun birimi olan CITICS Futures CO baş yatırım stratejisti Wang Xiaoli konuyla ilgili "Piyasa Avrupa Merkez Bankası ECB'nin planının bölgeyi kurtaracağına dair iyimserlik taşıyor. Altın da güçlenen eurodan besleniyor." yorumunda bulundu. 

New York Comex'teki aralık vadeli altının onsu yüzde 0.4 kadar artışla 1,700.90 dolara çıktı ve 1,699.30 dolardan alıcı buldu. Altın fiyatları bu yıl yüzde 8.5 yukarıda seyrediyor. Üst üste beş gündür yükselen spot platinin onsu ise yüzde 0.8 tırmanarak 23 nisan tarihinden beri en yüksek seviye olan 1,583.50 dolara çıktı.