Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'ndeki borç kriziyle mücadele için sınırsız ve sterilize tahvil alımı açıklayacağı düşüncesi üzerine euro, dolar karşısında 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Sterilizasyon, yeni fonların eklenmesinin dengelenmesi için finansal sistemin diğer kısımlarından para çekilmesini içeriyor. İki AMB yetkilisinin merkez bankası başkanı Mario Draghi'nin sınırsız ve sterilize tahvil alım planını desteklediğini söylemesi üzerine dün yen karşısında kaydettiği kazançları sürdürdü. Avustralya doları, ülkedeki işsizlik oranının beklenmedik şekilde düşmesiyle 7 haftanın en düşük seviyesinden ralli yaptı.

Piyasanın AMB'nin kendilerinden bekleneni yapacağı düşüncesinden memnun olduğunu belirten National Australia Bank Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Emma Lawson, euro, en azından bu seviyelerde kalacağını ve AMB toplantısından da bir miktar destek göreceğini söyledi.

Euro, dolar karşısında dünkü yüzde 0.3 kazancının ardından bugün 1.26056 seviyesinden işlem görüyor. Euro 31 Ağustos'ta 1.2638 dolardan 2 Temmuz'dan bu yana en güçlü seviyesini test etti. Avrupa'nın ortak para birimi euro, yen karşısında da yzüde 0.1 değerlenerek 98.83 düzeyine çıktı. Yen, dolar karşısında 78.40'dan fiyatlandı.

İki merkez bankası yetkilisi, "Sınırsız parasal işlemler" adı verilebilecek olan plan kapsamında AMB'nin tahvil getirilerinde bir üst sınır koymayacağını söyledi. Tahvil alım planının, geniş kapsamlı bir varlık sınıfından çok ülke tahvillerine odaklanması ve 3 yıla kadar vadeli tahvilleri hedeflemesi bekleniyor.