Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin borç krizini durdurmaya yönelik planının detaylarını beklemeleri ile birlikte alıcılı seyrediyor. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de yükseldi.

Grev sırasında şiddet olaylarının etkisi ile 10 Ağustos'tan beri en önemli madeni kapalı olan platin üreticisi Lonmin Plc, ücret görüşmelerinin yeniden başlaması için üç sendika ile anlaşma imzalamasının ardından yüzde 5.7 yükseldi. Nokia Oyj, Deutsche Bank AG analistlerinin "sat" tavsiyesi sonrası yüzde 3.4 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 08:08'de 266.28 puana çıktı. Gösterge endeks, Draghi'nin euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını taahhüt etmesinin desteği ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 14 yükseldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de aynı oranda bir çıkış gerçekleştirdi.

Draghi'nin İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek için önereceği plan, konu hakkında bilgiye sahip iki merkez bankası yetkilisine göre, yaklaşık üç yıl vadeli tahvillerin sınırsız alımını içeriyor. Bu teklif, AMB'nin Yönetim Konseyi üyelerine iki gün önce gönderildi ve Almanya merkez bankası Bundesbank'ın muhalefeti ile karşılaştı.

Draghi bugün, faiz kararı duyurusunun yapılmasından 45 dakika sonra, TSİ 15:30'da bir basın toplantısı yapacak. Ekonomistler, bankanın faiz kararı konusunda farklı tahminler yapıyor. Bloomberg'in anketine katılan 58 ekonomistin 30'u çeyrek puanlık bir indirimle politika faizinin yüzde 0.5'e çekilmesini beklerken, 28 ekonomist değişiklik olmayacağını öngörüyor.