Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, politika yapıcılarının, Euro Bölgesi'nde faiz oranının kontrolünü yeniden elde etme çabaları ile birlikte, sınırsız tahvil alım programı konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Draghi, AMB'nin gösterge faizi yüzde 0.75 ile rekor düşük seviyede tutma kararı aldığı toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, AMB'nin, faiz oranının Euro Bölgesi'ndeki tüm ülkelerde aktarımını sağlayacak bir pozisyonda olması gerektiğini söyledi.

Draghi, bugün Frankfurt'ta yaptığı basın toplantısında, "Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarına yönelik potansiyel ağır tehditleri olan yıkıcı senaryolardan kaçınmak için, uygun koşullar altında, tam etkin bir dayanağa sahip olacağız"

Draghi tahvil alım planı konusunda güvenilirliğini riske attı ve bu hafta Brüksel'de kanun yapıcılara, parçalara ayrılmış Euro Bölgesi ekonomisinde faizlerin kontrolünü tekrar ele alabilmek ve euroyu koryabilmek için AMB'nin müdahalesinin gerektiğini söyledi. Şimdi artık, Avrupa kurtarma fonundan bazı koşullar karşılığı yardım talebinde bulunarak AMB'nin tahvil alımlarını başlatmak, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin hükümetlerine bağlı.

Draghi, "Hükümetler, ihtiyaç duyduklarında, sıkı ve etkin koşullarla ile birlikte, istisnai finans piyasası durumları ve finansal istikrara yönelik riskler ortaya çıktığı zaman, tahvil piyasında FFSF/ESM'i aktif hale getirmeye hazır olmalı" dedi.

Draghi, AMB'nin, hükümetlerin koşulları yerine getirmemesi durumunda tahvil alımlarını durdurma hakkını saklı tuttuğunu da söyledi.

Draghi, tahvil alımlarının tam olarak sterilize edileceğini ve bu nedenle, alımların para arzı üzerindeki etkisinin nötr kalacağını sözlerine ekledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı, kararın oybirliğiyle alınmadığını ifade ederek, bir itirazın gerçekleştiğini belirtti. "En etkili vadeyi bulmaya çalıştık" diyen Draghi, 3 yıl vadenin en mantıklısı olduğunu belirtti ve hükümetlerin desteği olmadan planlanan müdahalelerin etkili olmayacağını ifade etti. Faizler konusunda da açıklama yapan Draghi, "Faiz oranlarını değiştirmek için doğru zaman değil" dedi ve kendilerinin bir yol çizdiğini, bundan sonra iplerin hükümetlerin elinde olduğunu ekledi.

Draghi, "Program bize, özellikle eurodan geri dönülebileceğine ilişkin yatırımcıların temelsiz korkularından kaynaklanan ülke tahvil piyasalarındaki sert bozulmaları çözebilme imkanı sağlayacak dedi.

Draghi'nin konuşması sonrası İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 35 baz puan gerilerken Londra saatiyle 14:29'da yüzde 6.06 oldu ve 11 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 10 yıllık İtalyan tahvil faizleri ise 17 baz puan gerileyerek yüzde 5.35 oldu. 10 yıllık Alman tahvilleri, Draghi'nin fiyat istikrarına engel oluşturabilecek senaryolara karşı bir dayanak oluşturacakları açıklamasının en güvenli varlıklara talebi düşürmesiyle geriledi.