Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro son 4 ayın en yüksek seviyesine tırmanırken, Avrupa hisseleri yükselişlerini 2. güne taşıdı ve Alman mahkemesinin verdiği kararın ardından Alman tahvilleri düştü. İrlanda ve İspanyol tahvilleri yükselirken, emtia da ilerleme kaydetti. Euro, New York saatiyle 08:49 itibariyle yüzde 0.4 artışla 1.2900 dolar oldu.

Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.7'lere varan çıkış göstersede, yükselişini yüzde 0.2'ye çekti. Standard & Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.4'lük sıçrama gösterdi. 10 yıllık Alman tahvil faizleri 7 baz puan yükselerek yüzde 1.62 oldu. Benzer vadeli İrlanda tahvilleri 17 baz puan gerilemeyle yüzde 5.44'e inerken, altın yükselişini bugün de devam ettirdi.

Alman Federal Anayasa Mahkemesi, ülkenin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olarak bilinen yapıya katkıda bulunmasını engellemeye yönelik bir başvuruyu reddetti. Hakimlerin verdiği karara göre Alman hükümeti en fazla 190 milyar euroya (245 milyar dolar) kadar sorumluluk alabilecek ve bu limitin arttırılması parlamento kararıyla mümkün olacak. Fed, daha fazla teşvik açıklayacağı söylentileri arasında 2 günlük toplantısına bugün başlarken, Euro Bölgesi maliye bakanları 14 Eylül'de Kıbrıs'ta buluşmaya hazırlanıyorlar.

Stoxx 600'de yükselen her iki hisseye karşılık bir hisse düştü. Bankalar ve sigorta şirketleri kazanç kaydederken, ING Groep NV ve Credit Agricole SA yüzde 3'ün üzerinde bir tırmanış kaydetti.