Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bugün yaptığı konuşmada özellikle Euro Bölgesi'ni etkileyecek yeni bir bankacılık reformunun detaylarını açıkladı. Moneynews.com'un haberine göre bugün açıklanan reformlar Avrupa'nın bir bankacılık birliğine adım adım yaklaşmasını sağlayacak.

Avrupa Birliği tarafından onaylanması gereken reformlar, bankalar ve hükümetler arasındaki bağlantıları koparmayı hedeflerken, ağır borç altındaki ülkelerin zaten stresli ve kurtartılmaya ihtiyacı olan bankalar tarafından daha fazla zorluğa sürüklenmesini engelleyecek.

Barroso, "Kriz bize gösterdi ki bankaların kendileri uluslar arası olurken, kurallar ve kontroller ulusal kaldı" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı, "Bugün teklif edilen tek denetleme mekanizması, Avrupa Merkez Bankası'nın çekirdekte rol aldığı yeni bir mimari yaratmayı amaçlıyor. Bu, bütün Euro Bölgesi bankalarına yönelik bir denetleme olacak" ifadelerini kullandı.

Euro Bölgesi'nin dışında olan İngiltere'nin bu yeni şemada yer almayacak olmasına rağmen Londra merkezli bankaların bir çoğu bölge içerisindeki operasyonlarından dolayı bu önergeden etkilenecekler. İngiliz Hazine Bakanlığı sözcüsü, "Euro Bölgesi için kurulacak bir bankacılık birliğinin aynı zamanda Avrupa Birliği'nin tamamı için var olan ortak pazarın bütünlüğüne de saygılı olması gerekir" diyerek, bu önerge üzerine sağlanacak bir anlaşmada bu maddeye dikkat edeceklerini ifade etti.

Barroso'nun bugün Avrupa Komisyonu'na sunduğu teklifin 3 ana maddesi olduğu belirtildi. Birinci maddeye göre Avrupa Merkez Bankası, bölgedeki diğer bütün bankaları denetleme yetkisine sahip olacak; ikinci madde zorluk yaşayan bankaların kapatılmasına yönelik bir fon oluşturulmasını öngörürken; üçüncü madde de Euro Bölgesi genelindeki müşterilerin bankalardaki paralarını korumaya yönelik tam donanımlı bir taslak oluşturmayı amaçlıyor.