Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Birliği'nin ülke-eyaletlerden oluşan bir federasyona dönüşmesi çağrısında bulunarak, böyle bir hamlenin bölgedeki ekonomik krizin aşılması için gerekli olduğunu söyledi.

Strasbourg'daki AB Parlamentosu'da konuşan Barroso, şartlara bağlı kalırsa Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalacağına inandığını kaydetti.

Euro Bölgesi'ndeki bankaları için denetim birliğinin oluşturulması planını açıklayan Barroso, bu planların, bankacılık birliği için bir atlama basamağı olduğunu savundu.

Plan kapsamında Avrupa Merkez Bankası'nın denetim gücü artırılacak ve 6 bin bankanın düzenlemesini üstlenecek.

AMB'nin hükümetleri finanse edemeyeceğini ve etmeyeceğinin altını çizerek, Euro ülkelerinin AMB'nin kurtarmasına sırtlarını dayamaması gerektiğini söyleyen Barroso, "Ancak para politikası kanalları iyi işlemediğinde, Komisyon, gereken adımları atmanın AMB'nin görevi olduğuna inanıyor" dedi.

Diğer yandan federasyona ilişkin sözleriyle dikkat çeken Barroso, "bir üst hükümet" çağrısında bulunmadığını, yalnızca ulusal devletlerin ortak sorunlarla uğraştığı ve milli bir bütünlüğü paylaştığı bir demokratik federasyonu kastettiğini anlattı.

Barroso, böyle bir federasyon oluşturmanın, yeni bir anlaşma gerektireceğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı, bu zamana kadar hükümetlerin ekonomik kalkınmalarda geri kalmasının Avrupa ve dünyanın geri kalanında popülizm ve aşırılığı beslediğini vurguladı.