Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, çok yüksek ölçekli teşvik önlemlerinin Çin'in uzun vadeli büyümesine zarar vereceğini ve hükümetin ekonomiyi desteklemek için "büyük adımlar" atmadaki tedirginliğinin pragmatik olduğunu söyledi.

Birçok kişinin hükümetin, ekonomiyi ikinci kez durma noktasından korumak için 2008'deki 4 trilyon yuanlık teşvikler gibi agresif bir plan beklediğini yazan Xinhua yazarı Liu Jie, ancak yüksek ölçekli bir teşvik planının yalnızca ihtimal dışı değil, aynı zamanda sürdürülebilir büyümeye için de zarar verici olacağını savundu.

Çinli politika yapıcılar Temmuz'daki faiz indiriminden bu yana parasal genişlemeye gitmekten kaçınırken, mali destekleri de vergi indirimleriyle sınırlayarak, bazı sektörlere ve küçük ölçekli şirketlere kredi verilmesini destekledi ve altyapı projelerinin onayını hızlandırdı. Çin Başbakanı Wen Jiabao bu hafta ülkesinin bu yılki ekonomik hedeflerini tutturacağına güveninin tam olduğunu söyledi.

Çin'in şu anda tek yaptığının büyüme konusunda iyimser olarak güveni desteklemeye çalışmak olduğunun altını çizen Mirae Asset Securities Co.'nun başekonomisti joy Yang, somut plan ve hamlelerin, yeni hükümet kuruluncaya kadar ertelenmek zorunda kalabileceğini söyledi.