Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Panicos Demetriades, bankanın ülke tahvilleri alımında bir sent bile harcamaya gerek duyamayabileceğini söyledi.

Güney Kıbrıs Merkez Bankası başkanı da olan Demetriades, "AMB'nin yeni tahvil alım programı dahilinde sınırsız tahvil alım tehdidi, 'sonunda, harekete ihtiyaç duyulmaz' anlamına gelir" dedi ve "Hiç kimse bir merkez bankasının sınırsız ateş gücüne karşı spekülasyonda bulunmayacaktır. Yatırımcıların bunu bildiği ülkelerde, bu durum, para birimlerine istikrar getirir. Örneğin, kimse Fed'e karşı kumar oynayamaz" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya ve İtalya tahvillerinin faizleri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin 26 Temmuz'da, euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı taahhüdünün ardından hızlı düşüşler gösterdi. Draghi'nin 6 Ekim'de açıkladığı Doğrudan Parasal İşlemler adı verilen program dahilinde, borçlanma maliyetlerini düşürmek için, Avrupa Merkez Bankası, kurtarma koşullarını kabul eden ülkelerin tahvillerini ihtiyaç duyulduğu miktarda satın alacak.

Demetriades, "Bir merkez bankasının, piyasada hiçbir oyuncunun sahip olmadığı şöyle muhteşem bir özelliği var; ne pahasına olursa olsun yapacağım diyebilir ve herkes buna inanır" dedi ve "Sonunda, hibir şey yapmayabilir" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Avrupa Merkez Bankası, önceki, sınırlı miktardaki tahvil alım programında ile 220 milyar euro (284 milyar dolar) harcama yapmıştı.