Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD üretici fiyatları Ağustos ayında son 3 yıldaki en büyük çıkışını gerçekleştirerek, enerji maliyetlerindeki artışı yansıtmış oldu.

Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, üretici fiyat endeksi (ÜFE) Temmuz ayındaki yüzde 0.3'lük artışını takiben geçtiğimiz ay da yüzde 1.7 yükseldi. Bloomberg tarafından 79 ekonomistin görüşü alınarak düzenlenen anket yüzde 1.2'lik yükselişe işaret ediyordu. Enerji ve gıda fiyatlarının yer almadığı çekirdek ÜFE beklentilere paralel olarak yüzde 0.2 arttı.

Şirketler, küresel ekonomik yavaşlama ve mali uçurumun, tüketicileri harcamalarında sınırlamaya gitmeye zorlamasının ardından yüksek enerji maliyetlerinin getirdiği yükü gözardı edemeyebilirler. Büyümeye bağlı fiyat artışlarının yokluğu, bugün toplanan Fed politika yapıcılarının elini ekonomiye daha çok parasal teşvik getirmeleri konusunda güçlendiriyor.

UBS Securities LLC ekonomisti Kevin Cummins, "Çin de dahil olmak üzere yavaşlayan küresel ekonomiye baktığımızda büyük ihtimalle genelde daha az enflasyon baskısı olduğunu göreceğiz" dedi ve bunun enflasyonun gözle görülür bir biçimde sıçramasını beklememek için ayrı bir neden olduğunu belirtti.  

ÜFE'deki yükseliş 2009'dan beri en büyük yükseliş olurken, enerji fiyatlarının son 3 yıldaki en büyük sıçrayışını yansıttı. Ekonomistlerin ÜFE'ye yönelik tahminleri yüzde 0.1 ile yüzde 2'lik artışlar arasında değişti. Bloomberg anketine göre çekirdek ÜFE fiyatlarının yüzde 0.2 artması bekleniyordu.

Geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında şirketler satın aldıkları mallar için yüzde 2 daha fazla ödedi. Çekirdek endeks, Ağustos ayında biten yılda yüzde 2.5 yükselirken, bu rakam bir önceki ayın yükselişine eşdeğer oldu.