Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS) ve BAE Systems Plc, daralan askeri bütçe döneminde yaklaşık 10 yıllık bir planı tekrar hayata geçirerek Boeing Co.'ya eşit bir sistem inşa ederek sivil ve savunma operasyonlarını dengelemeyi planlıyor.

EADS hisseleri Paris işlemlerinde yüzde 10 düşerken, BAE hisseleri de birleşik bir şirketin yeterince para birikimi sağlayamayacağı ve ABD savunma piyasasına gireceği endişeleriyle Londra işlemlerinde yüzde 9.2 geriledi. Şirketten dün yapılan açıklamaya göre Airbus SAS'in ana şirketi olan EADS yeni firmanın yüzde 60'ını kontrol ederken, Londra merkezli BAE de yüzde 40'ının sahibi olacak.

Paris merkezli Oddo Securities analisti Yan Derocles, "Çok karışık bir organizasyon olacak, ve sinerjinin ancak belirli bir zaman geçtikten sonra ortaya çıkacağı riski var" dedi. Derocles, "Airbus çok önemli bir büyüme hikayesi ve yeni firmada önemi biraz azalmış olacak. Aynı zamanda ABD savunma sektöründe gözle görülür kısıtlamalar var" dedi.

Ortaya çıkacak yeni şirketin yaklaşık olarak 45 milyar dolarlık piyasa değeri olması beklenirken, satışlarının 100 milyar dolar, çalışanlarının 220,000 civarında olacağı tahmin ediliyor. Planın hayata geçmesi durumunda yaklaşık 10 yıl önce terk edilen bir birleşme gerçekleşecek olurken, daha önce bu birleşmenin gerçekleşmemesine sebep olarak EADS ve BAE'nin kuruluşunun bölgedeki endüstriyi sivil ve savunma olarak ayırması gösterilmişti.