Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Fed'in dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek için mortgage menkul kıymetleri alacağını açıklamasından olumlu etkilendi. Bu ortamda, Asya hisse senetleri yükselişini yedinci güne taşırken, emtia grubu yükseldi ve Asya tahvil riski düştü. Güney Kore para birimi won değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:07'de yüzde 2.3 yukarıda seyrediyordu. Gösterge endeks, bu hareketi ile birlikte, Ocak 2011'den bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşamaya yöneldi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9 yükseldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin dün 2007'den bu yana en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından yüzde 0.3'lük bir çıkış daha gerçekleştirdi. Asya'da tahvil riski son 12 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bakır Londra'da yüzde 1.9 prim yaptı ve petrol New York'ta bu yılki zararlarını kapattı. Won dolar karşısında yüzde 0.8 değer kazandı.

Fed, dünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada, "açık uçlu" aylık 40 milyar dolarlık mortgage borçlanma kağıdı alacağını duyurdu ve politika faizini en az 2015'in ortasına kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutacağını kaydetti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Kıbrıs'ta başlayacak iki günlük Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesi, İspanya'nın tam uluslararası kurtarma istemesi konusunda cesaretini kırıcı yorumlarda bulundu.

Sydney'de Platypus Asset Management Ltd. portföy yöneticisi Prasad Patkar, "Fed, yavaşlama ile mücadelesinde tekrar yumruk yemeyecek" dedi ve "Risk iştahı kısa vadede, yalnızca Fed'in attığı adımdan değil, aynı zamanda, küresel olarak, Çin ve Avrupa'da da politika yapıcılarının teşvik için yeterli motivasyonunun olmasından artacak" şeklinde görüş bildirdi.