Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın üçüncü tur tahvil alım programı açıklamasının yüksek getirili gelişen piyasa varlıklarına fon akışını desteklemesi üzerine Asya paraları Haziran'dan bu yana en büyük haftalık kazancına işaret etti.

Asya Borsalarının bu yılın en iyi haftasını kaydetmeye hazırlanmasıyla Malezya ringgiti ve Tayland bahtı 4 ayın zirvesine tırmandı. Fed dün uzun vadeli tahvil varlıklarını, aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarıyla genişleteceğini, politika faizini de 2015'in ortasına kadar sıfıra yakın tutacağını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası da bu ay sınırsız tahvil alım planı uygulamaya karar verdi ve Çin bu hafta büyümeyi desteklemek üzere önalımsal politika uygulayacağını söyledi.

QE3'ten Asya'ya fon akacağı iyimserliğinin Asya paraları ve hisselerini desteklediğini belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un Döviz traderlarından Kozo Hasegawa, Asya paralarının da artış baskısını göreceğini söyledi.

Ringgit bu hafta ABD doları karşısında yüzde 1.8 değerlenerek 3.0520 seviyesine çıkarken, Güney Kore de yüzde 0.8 güçlenerek 1.121.15'e yükseldi. Tayland bahtı ve Tayvan doları yüzde 1.2'şer primle sırasıyla 30.84 ve 29.489 düzeylerinden işlem gördü.

Asya'daki en aktif para birimlerinin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.6 artışla 116.52 puana çıktı ve 29 Haziran'da sonlanan haftadan bu yana en büyük rallisini kaydetti. Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 3.31'e geriledi.