Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch Ratings'in ardından Standard&Poor's da Güney Kore'nin kredi notunu artıran ortaklarına katıldı ve ülkenin notunu yukarı çekti.

S&P, Güney Kore'nin notunu A+'ya çekerek Şili ile aynı seviyeye, Çin, Japonya, Tayvan ve Suudi Arabistan'ın ise bir not gerisine kadar yükseltti. S&P, Güney Kore'ye elindeki en yüksek 5. notu biçerken, Fitch ve Moody's, Asya'nın en büyük 4. ekonomisini 4. en yüksek not ile değerlendiriyor.

Kararın ardından Güney Kore hisseleri, Asya'daki rakiplerini sollarken, won da yükselerek, S&P'nin Kuzey Kore kaynaklı bir istikrarsızlık yaşanması tehlikesinin azaldığı düşüncesini haklı çıkardı. Kore Merkez Bankası'nın dün faizleri sabit bırakmasıyla Güney Kore ekonomisi aynı zamanda küresel yavaşlama karşısında direnç gösteriyor.

Güney Kore'nin mali ve ekonomik dayanıklılık bakımından iyi bir performans sergilediğini belirten HI Investment&Securities Co.'nun başekonomisti Park Sang Hyun, not artışının, yabancı yatırımcıların Kore varlıklarına iştahlarını artıracağını söyledi.

Won, dolar karşısında yüzde 0.9 güçlenerek 1,118.20 düzeyine çıkarak 28 Mayıs'tan bu yana en büyük sıçramasını kaydetti. Güney Kore wonu 1,118.20 seviyesinden 9 Mart'tan bu yana en yükseğini test etti. Ülkenin Haziran 2015 vadeli tahvillerinin getirisi yüzde 2.88'lerde seyrediyor.