Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in dün ABD istihdam piyasası canlanana kadar tahvil alımı yapacağı duyurusunun ardından hisseler dünya genelinde ralli yaparken, emtia yükseldi ve dolar da son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Petrolün varili Mayıs ayından beri ilk defa 100 dolara yükselirken, hükümet tahvilleri geriledi.

MSCI Bütün Ülkeler Dünya Endeksi Londra saatiyle yüzde 1.2 yükseliş kaydetti. Standard & Poor's 500 vadelileri, endeksin dün 2007'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesiyle yüzde 0.4 yükseldi. 24 emtianın yer aldığı S&P GSCI endeksi ise yükselişini 7. güne çıkararak yüzde 1.6 arttı ve son 5 ayın zirvesini gördü. 10 yıllık İtalyan tahvil faiz oranı Mart ayından bu yana ilk defa yüzde 5'in altına düştü. Dolar endeksindeki gerileme yüzde 0.4 oldu.

Fed, dün yaptığı açıklamada elindeki uzun vadeli tahvilleri aylık 40 milyar dolarlık açık uçlu mortgage tahvili alımıyla arttıracağını ve faiz oranlarını en az 2015 ortasına kadar sıfıra yakın seviyelerde tutacağını söyledi. Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı öncesi açıklama yapan Hollanda Maliye Bakanı, bölgenin kreditörlerinin İspanya'ya yardım karşılığında şartları kabul etmesi için baskı yapacaklarını belirtti.

Londra merkezli Glendevon King Asset Management para yöneticisi Nicola Marinelli, Fed'in temelde gayrısafi yurt içi hasıla büyümesini açık bir şekilde hedeflediği için şu an her şeyin pozitif olduğunu belirtti. Marinelli, "En azından 3 veya 6 ay arası her şeyin sabit, sakin ve pozitif olacağını tahmin ediyorum. Partiyi berbat edebilecek tek şey enflasyonun beklenenden daha kötü çıkması olur" dedi.